60 години от възкачването на Елизабет Втора на престола
60 години от възкачването на Елизабет Втора на престола / снимки: WENN.com, Reuters, БГНЕС

Британската кралица Елизабет Втора, която празнува Диамантен юбилей като монарх, направи обръщение към нацията, в което благодари на поданиците си за подкрепата им за 60-те й години на трона, предаде ИТАР-ТАСС.

Кралицата благодари за поздравленията, които е получила по повод юбилея, посочи, че ще продължи да служи на поданиците си и изрази надежда, че и тази специална за нея година ще бъде напомняне за всички за силата на духовното единение и обединяващата сила на семейството, на дружбата и добросъседските отношения.

Във Великобритания бяха публикувани два официални фотопортрета на Елизабет Втора. В Лондон по случай знаменателната дата ще проехтят два артилерийски салюта - в Хайд парк и в крепостта Тауър.

Тъй като самият ден на възкачване на престола (6 февруари), при Елизабет, както на практика при всеки монарх, е свързан с печално събития - смъртта на баща й, крал Джордж Шести - на тази дата не се организират никакви публични церемонии. Днес все пак е допуснато изключение от правилата - кралицата ще посети кметството на градчето Кингс лин и детска градина в селцето Дърсингам, близо до кралската резиденция вСандрингам.

Британската кралица Елизабет Втора става държавен глава на 6 февруари 1952 година, в деня, в който умира баща й - крал Джордж Шести. Заради обявения траур Елизабет е коронована четири месеца по-късно - на 2 юни 1952 година.

Тържествата по случай 60-годишната на Елизабет като монарх ще продължат през цялата година. Днес кралицата няма да прави нищо по-особено, което да се отличава от обичайните й задължения, отбелязва Франс прес. Тя ще посети средновековното градче Кингс Лин и детска градина в графство Норфък.

През годината ще се откроят няколко дати. На 20 март кралицата ще говори пред парламента за 60-те си години на британския престол. В средата на май ще има възстановки на исторически събития, свързани с царуването на Елизабет, а основните тържества ще са в периода 2-5 юни, когато се предполага, че времето ще е хубаво и подходящо за събития на открито.

За 3 юни е насрочен т.нар. Голям обяд, който ще събере милиони поданици на Елизабет Втора на тържества в парковете, пъбовете и по улиците. Големият обяд ще бъде последван от шествие по Темза на хиляда плавателни съдове, начело на които ще е кралската баржа. Подобен спектакъл не е имало от времето на Чарлз Втори, който е бил съвременник на френския Крал слънце Луи Четиринайсети.

Бюджетът на честванията е 9000 пъти по-малък от този за летните Олимпийски игри в Лондон, съобщи британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от БТА. Кралицата иска във време на бюджетни икономии тържествата да са по-скромни.

Елизабет Втора е вторият по продължителност на царуването британски монарх след кралица Виктория, която е била на трона повече от 63 години, отбелязва Асошиейтед прес.