60 000 на концерт в Загреб на певец, забранен в Европа
60 000 на концерт в Загреб на певец, забранен в Европа / netinfo

Около 60 000 души според полицията са присъствали на централния площад в Загреб на концерт на хърватския певец Марко Перкович, известен още като Томпсон.

Перкович има скандален имидж заради пристрастията си към хърватския пронацистки режим и е забранен в Европа. Провеждането на концерта по случай Деня на хърватските ветерани от сръбско-хърватската война /1991-1995/ бе критикувано от хърватските представители във Международната хелзингска федерация за човешките права. Въпреки протестите на тази организация, Томпсон ентусиазира публиката с изпълнението на едно особено скандално за правозащитниците парче.

Песента започва със стих, който се счита като прослава на пронацисткия усташки режим /в Хърватия по време на Втората световна война/. Облечен изцяло в черно /цвета на усташките униформи/, както винаги на своите концерти, 41-годишният Томпсон, призова публиката да се помоли на Бог за бившия хърватски генерал Мирко Норац. Той бе осъден от хърватските власти та 7 години затвор за военни престъпления, извършени срещу сърби през 1993 г. Младежи в публиката показваха усташки символи, а мнозина издигаха хърватски знамена, съобщава местната преса.

Според информационния портал "Индекс", група младежи е скандирала антисръбски лозунги и е пяла песни възхваляващи усташкия режим. През последните години концертите на Томпсон са забранени в много европейски страни, наскоро - в Швейцария и Австрия. Стилът им в музикално отношение е смес между рок и фолк, а текстовете на певеца, който е ревностен католик, са посветени на бог и отечеството му, уточнява БГНЕС.