60 000 евро глоба, ако се откажем от „Евровизия”
60 000 евро глоба, ако се откажем от „Евровизия” / снимкa: DarikNews

Малко повече от 60 000 евро ще бъде глобата за България, ако страната ни реши да се откаже от участие в международния конкурс „Евровизия”. Това обяви в предаването „Денят” на Дарик шефът на редакция „Музика и забава” в БНТ Любен Кънчев.

 

Четвърти ден след като песента на Краси АврамовИлюзия беше избрана за победител на българския финал на „Евровизия” критиките срещу нея продължават. Един от възможните изходи от ситуацията е страната ни да се откаже от участие в конкурса в Москва. Тогава ще ни бъдат наложени финансови санкции, които са в размер на 10 процента над таксата за участие, която трябва да внесе България.

 

За да не се стига до този вариант, екип от специалисти вече е започнал да работи с Краси Аврамов. Идеята е песента да бъде преработена, за да стане тя по-лесна за изпълнение. В работата се е включила и певицата Петя Буюклиева, която е сред малцината подкрепили Аврамов в скандала. Буюклиева ще влезе като беквокалистка в помощ на Аврамов. „Това, че се работи по песента, не означава, че ще отидем в Москва”, побърза да уточни Кънчев. Според него най-късно до 10 март трябва да бъде взето решението как ще постъпим. Ето какво още каза Любен Кънчев:

  

Винаги преди конкурсите на „Евровизия” има срещи на ръководителите на делегации. Тази година, разбира се, тя ще бъде в Москва, те се правят там, където ще бъде конкурсът. Аз трябва да замина за там няколко дни преди 15 март, за да внеса документите и да подпиша договор за участие. Около 10 март ние трябва да знаем какво става с тази песен. Аз мисля, че това ще се разбере доста по-рано, ако не от всички в обществеността, то поне ние, които работим с песента в момента, ще разберем. Ние си даваме сметка за това, че участието ни в „Евровизия” не може да бъде една пародия за България, ние представяме България там.

 

През последните дни Краси Аврамов беше подложен на жестоки критики от редица музиканти. Те го обвиняват предимно в това, че не може да пее. Кирил Маричков нарече Аврамов „невероятно недоразумение”, Миро от бившата „Каризма” го определи като „музикален инвалид”, а композиторът Найден Андреев го призова сам да се откаже от участие в „Евровизия”.

 

Целия разговор можете да чуете в прикачения звуков файл.