50 признака на остаряването
50 признака на остаряването / sxc.hu

Ако оплешивявате, чувствате се схванати, мразите шумните заведения, говорите много за болежки, носите пантофите си в дома на приятел и заспивате след една чаша вино, значи започвате да остарявате, показва британско изследване.

Повечето хора обичат да мислят, че са млади или че поне изглеждат млади, но изследователи установиха 50 издайнически признака за остаряването. Проучването показало, че загубата на косми по главата и поникването на нови в ушите, носа и на лицето и честото повтаряне на фразата "Когато бях млад, не беше така" също е признак, че младостта твърдо е зад гърба ви, пише БГНЕС.

Други признаци са вземането на термос с чай при планирани дни навън и заспиване пред телевизора. Хората се чувстват остарели и ако разбирането им на технологиите намалява - трудно им е да ги използват или не са в крак със съвременните изобретения като таблети или най-новите дигитални телевизори.

Модният усет също изчезва с напредването на възрастта, като хората избират удобни пред стилни дрехи и никога не излизат от къщи без палто.

Ако забравяте имена на хора, нуждаете се от следобедна дрямка, започвате да се оплаквате от все повече неща, не си спомняте името на нито една съвременна група, избягвате да вдигате тежки предмети, за да не ви заболи гърбът, започвате да шофирате много бавно, вече не можете да свалите три килограма за два дни, интересувате се живо от градинарство, харчите пари за кремове за лице и продукти против остаряване, харесвате много кръстословици и пъзели, смятате, че имате право да кажете на хората точно какво мислите, дори то да не е много любезно, това също са признаци, че остарявате.

Повечето от 2000-те участници в изследването не мислят, че има установена възраст, при която човекът вече е стар. 80 на сто от анкетираните смятат, че човек е толкова стар, колкото се чувства, а 76% възнамеряват да се наслаждават на младостта си колкото е възможно по-дълго.

58% от участниците в допитването обаче признали, че се тревожат от остаряването. Загубата на паметта (56%), заболяванията (54%) и влошаването на физическото състояние (54%) тревожат най-много хората. 43% се притесняват, че може да останат сами, а 52% - че няма да могат да се грижат за себе си. 40% се безпокоят за пари, показва още изследването.