50% от римляните се чувстват самотни и нещастни
50% от римляните се чувстват самотни и нещастни / netinfo

Двама от всеки четирима жители на Вечния град се чувстват изплашени, самотни и бедни, или с други думи - нещастни, твърди изследване, публикувано във вестник „Кориере дела сера“, цитирано от ProntoSofia. То е реализирано от Европейската асоциация Eurodap.

Според проучването, продължило една година, повечето римляни изпитват проблеми в социалните си отношения и често биват обхващани от паника. Психоложката Паола Винчигуера твърди пред изданието, че патологиите на римляните са най-често свързани с депресия и притеснения.

60 на сто от депресираните римляни страдат предимно за това, че не успяват да се интегрират в пазара на труда или пък защото са били уволнени. Друга причина за депресията е съществуваща криза в семейството.

Изследването показва, че не само песимистите, а и оптимистите сред римляните изпитват психически трудности. Едва половината от оптимистично настроеното население на Вечния град е напълно доволно от стандарта си на живот. Другата половина пък се надява да подобри качеството на живота си.

„Римските жени са най-недоволни и нещастни. Много от тях се притесняват заради това, че „времето тече бързо“. Онези, които нямат деца, биват обхващани от паника на 40-годишна възраст, когато ги „удря“ биологическият часовник“, коментира Винчигуера.

Според нея изходът от положението е в създаването на собствен „оазис“ в квартала, където човек няма нужда от кола и от обществен транспорт.

„Да скъсим разстоянието между нас и другите, бара, продавача на вестници, книжарницата. Социалните връзки са на една ръка разстояние“, съветва психоложката.