50 нюанса сиво разсмя публиката на Берлинале
50 нюанса сиво разсмя публиката на Берлинале / Guliver/Getty Images

Филмът "Петдесет нюанса сиво" (Fifty Shades of Grey) предизвика смях сред публиката на Берлинале заради мелодраматичния диалог и сцени, повечето от които взети направо от нашумялата книга, предаде Ройтерс.

Романът е първият от трилогията на Е Л Джеймс. Той не допадна на критиката, но от него са продадени над 100 милиона екземпляра и той определено увеличи продажбите на описаните садомазо приспособления.

Филмът несъмнено ще е касов хит, защото предварителните продажби на билети за него вече са рекордни в САЩ и Великобритания. Хората ще получат нещо за парите си заради участието на актрисата Дакота Джонсън в ролята на Анастейжа. Тя получи много ласкави отзиви за екранното си присъствие, стил и фотогеничност и прогнози за успешна кариера.

Дакота Джонсън забрани на родителите си да гледат "50 нюанса сиво"

Джейми Дорнан в ролята на Крисчън Грей бледнее до нея.

След световната премиера на Берлинале някои германци казаха, че секс сцените не са толкова възбуждащи, особено за Европа, и филмът може да бъде гледан и от деца.

"Петдесет нюанса сиво" бе представен извън конкурсната програма на Берлинале. За него нямаше пресконференция, което е необичайно за световна премиера на голям кинофестивал, предаде ДПА. За лансирането на филма в Берлин пристигнаха звездите му Дакота Джонсън и Джейми Дорнан, както и режисьорката Сам Тейлър Джонсън.

Организации срещу домашното насилие изтъкват, че филмът има грешно послание, като представя в бляскава светлина домашния тормоз и преследването. Професорът по социология от бостънския колеж "Уилок" Гейл Дайнс започна кампания "50 долара, не 50 нюанса" и призова хората да направят дарения за жертви на домашно насилие, вместо да си купуват билети, защото това, което филмът представя като приказка, в живота е ад за много жени. В интернет активисти призовават за бойкот на "Петдесет нюанса сиво", когато излезе в местните киносалони.

Според Дакота Джонсън обаче героинята сама прави този избор и във филма няма насилие.

Режисьорката Сам Тейлър Джонсън каза, че посланието на филма е "не", ако някой преминава границата.

Източник: БТА