/ iStock/Getty Images
Взаимоотношенията с приятели, семейство и партньори не е просто приятна – тя е от решаващо значение. Близо 1 на всеки 4 възрастни по света съобщава, че се чувства много или сравнително самотен, установи проучване на Meta-Gallup от 2023 г.

"Твърде дълго самотата съществуваше зад сенките, невидима и недооценена, причинявайки психически и физически заболявания", казва хирургът от САЩ д-р Вивек Мърти.

Според проучване от март 2023 г. положителният социален опит влияе не само върху нивото на стрес и способността на човек да се справя с ежедневните изпитания, но също така е маркер за физическо здраве.

Ето пет значими стъпки, които можете да предприемете, за да се чувствате по-малко самотни през 2024 г.

heartЗапочнете с плавни "крачки"

Независимо дали създавате нови приятели, сближавате се повече със стари такива или се впускате в любовни срещи, добре е да не очаквате прекалено много веднага. Експертите съветват да започнете с малки "стъпки". Това може да включва изпращане на текстово съобщение, за да се свържете с някого веднъж седмично, среща с един нов човек на месец или планиране на редовно социално излизане. Направете списък с петима души в живота си, на които държите, и се обадете на един от тях по телефона. Изследванията показват, че са необходими 90 часа време заедно, за да приемете някого за приятел и повече от 200 часа, за да ви стане близък приятел, с когото имате емоционална връзка.

heartПоставете граници

Вярвате или не, по-добрата връзка с другите може да изисква поставянето на строги граници. Не става въпрос само за конфликти и недопускане на негативни хора. Може да се наложи да поставите граници с партньора си относно вашите нужди, когато става въпрос за лично пространство или да запазите връзката си с родителите, като поставите граници на това, което очаквате от тях и те от вас. Не бива да позволявате на никого да  навлиза прекалено в личното ви пространство, ако не ви е приятно или да ви дава постоянно непоискани съвети.

heartНаучете повече за себе си

Знаете ли как се привързвате към другите? Или как вашите близки са привързани към вас? Отговорът на тези въпроси може да помогне за укрепване на взаимоотношенията ви. Разработени за първи път от психоаналитика Джон Боулби през 50-те години на миналия век, стиловете на привързаност описват как хората функционират във взаимоотношения, когато става въпрос за близост, интимност и потенциални заплахи. Има четири стила: избягващ, тревожен, неорганизиран и сигурен. Познаването на тези стилове може да помогне в отношенията ви с приятели, семейство, колеги и романтични партньори.

heartНаучете се да спорите конструктивно

Конфликтите с околните понякога са неизбежни, но се оказва, че могат да бъдат и здравословни. Ключът е да спорите с тези, които обичате по продуктивен начин. Това може да реши някои проблеми между вас и да ви сближи. Психологът Дейвид Джонсън изследва конфликтите и обозначава пет архетипа за това как хората са склонни да се справят с тях: костенурки, акули, плюшени мечета, лисици и сови. Костенурките, например, са склонни да се оттеглят, докато акулите насилствено защитават собствените си позиции, а совите гледат на конфликта като на проблем, който трябва да бъде разрешен. Лисиците са склонни да правят компромиси, а плюшените мечета се жертват, за да запазят мира. Познаването на вашата привързаност и стил на конфликт може да ви помогне да разберете как подхождате към спор с любимите си хора и изследванията показват, че този подход може да бъде променен.

heartИзразявайте своята благодарност

Едно просто "благодаря" може да постигне много. Изследване от 2023 г. показа, че двойките, които изразяват благодарност един към друг, им помага да изпитват желание да прекарват повече време заедно. Ключът е да изразите идентифицирате благодарността автентично, а не просто, защото така трябва. Изразяването на благодарност поддържа романтичната ни любов жива. Не е необходимо връзката ви да зацикля. 

 
CNN