Наричат авокадото "плодът-чудо", защото има широко приложение не само в кулинарията.

Авокадото е плод, но само като класификация. Всъщност наподобява зеленчук по консистенция, и ядки - по хранителен състав.

Ботаническото име на авокадото е Persea americana, но има и други имена: Alligator Pear (заради текстурата на обвивката, която наподобява кожа на алигатор и крушоподобната форма), Vegetable Butter (заради високото съдържание на мазнини), Butter Pear (на външен вид е като круша, но по състав - нещо съвсем различно от плод).

Авокадото намалява лошия холестерол

Вижте във видеото някои интересни факти за авокадото.

Авокадото е един от много малкото плодове, които имат високо съдържание на мазнини и протеини.

Авокадо преди обяд за стройна фигура

Авокадото, заради хранителния си състав, е подходяща храна за бебета и малки деца.

Маслото от авокадо подмладява

Някога авокадото е било луксозна храна, сервирана само на висшето общество.

Авокадото подпомага сърдечно-съдовата система.

Има 80 разновидности на авокадо, но най-популярният е Hass Avocado.