Хубаво е човек да може да представи своите мисли и идеи, да интервюира интересни хора. Почти няма човек, който да не слуша поне няколко подкаста с интерес. Ето няколко стъпки, ако имате идея за подкаст, с които може лесно да достигнете професионално ниво, пише каналът "OMG Facts" във vbox7 Ето и какво трябва да направите:

1. Започнете с идеята

Трябва да имате идея какво ще правите. Спрете се на нещо конкретно. Може би нещо, в което сте добри или нещо, което ви интересува. Хубаво е да дадете воля на въображението и креативното във вас, но за всеки случай имайте някои опорни точки, нещо като мини сценарий, по който да се движите всеки път, когато говорите пред микрофона. 

via GIPHY



2. Инвестирайте в техника

Няма как да направите подкаст без да имате адекватна техника за това. Разбира се, можете да говорите и на микрофона на лаптопа си, но ако четете този текст, със сигурност сте слушали не един подкаст и знаете каква е конкуренцията. А тези неща правят впечатление. Затова не е лошо да инвестирате поне в добър микрофон и слушалки. Така ще намалите и работата си по-късно, когато редактирате записа.

via GIPHY



3. Просто го направете!

Колкото и да се готвите, каквото и да правите, ако не седнете и не запишете един подкаст, никога няма да имате... подкаст! Ако ще правите интервю с някого, първо го подгответе с примерни въпроси и теми, които ще засегнете. Факт е, че подкастите са доста свободен жанр, но все пак трябва и събеседникът ви да е подготвен.

via GIPHY



4. Редактирайте

Никой не обича да слуша безкрайно "ъ-ъ-ъ", докато слуша подкаст, вие също със сигурност не обичате да го чувате. Затова ще ви трябва някакъв софтуер, с който да изрежете досадните част и например да монтирате звукови ефекти във файла. Може да си направите и някакво интересно интро. Съвет: не се хвърляйте върху скъпите и платени софтуери, пробвайте първо с безплатните налични.

via GIPHY



5. Публикувайте

Няма как идеите и мислите ви да достигнат до хората, ако не ги публикувате в платформите или в YouTube например. Колкото повече, толкова повече! Тук обаче следва трудното - търпението! Защото няма как да станете добър подкастър с първия епизод. Трябва постоянство, отдаденост и желание. Успех!

via GIPHY