41 милиона завещания на британци са качени в интернет
41 милиона завещания на британци са качени в интернет / Thinkstock/Getty Images

Около 41 милиона завещания на жители на Великобритания вече са достъпни в интернет, съобщиха ТАСС и Франс прес. На сайта на Националния архив на Великобритания човек може да придобие представа за последната воля на известни личности, сред които бившият премиер Уинстън Чърчил, писателят А.А. Милн и принцеса Даяна.

Става въпрос за завещания, написани от жители на Англия и Уелс от средата на 19-и век до наши дни. Отсъствието на Шотландия и Северна Ирландия от този архив се обяснява с различия в законодателството, които не позволяват публикуването на подобни документи.

За да може на сайта да се намери конкретно завещание, е нужно да се изпишат фамилното име на автора му и годината на неговата смърт. Възможно е също за 10-дневен срок да се направи електронно копие на избраното завещание, като цената на услугата е 10 британски лири.

Любопитните ще разберат, че писателят Чарлз Дикенс е настоявал погребението му да бъде частно и без почести, икономистът Джон Кейнс е искал голяма част от бележките му и непубликуваните му ръкописи да бъдат унищожени, а математикът Алън Тюринг поделил богатството си между група свои колеги и майка си.

"Тази прекрасна инициатива ще бъде от полза не само за генеалозите, но и за всички, които проявяват интерес към социалната наука и известните личности", поясниха от британското министерство на правосъдието.

Източник: БТА