40 къдроглави пеликана нощуват в „Сребърна”
40 къдроглави пеликана нощуват в „Сребърна” / netinfo

Около 40 къдроглави пеликана са се заселили в новоизграденото гнездилище на природния резерват “Сребърна”, съобщиха от РИОСВ в Русе.

Засега птиците само нощуват в района, но си търсят храна в река Дунав и близките острови, тъй като езерото е покрито с 20 см лед. Ако времето се затопли, до десетина дни се очаква да долети основната група от пеликанската колония, след което започва брачният им период. През миналата година до 600 птици достигна колонията от къдроглави пеликани в “Сребърна”.

Пеликаните са едни от най-едрите летящи водолюбиви птици. Размахът на крилата на възрастните екземпляри може да достигне до 2.6 метра, а дължината на тялото от 1.5 до 1.8 метра.

Интересен е начинът, по който ловят риба. Често може да се наблюдава съвместен риболов с големите корморани. Те се гмуркат във водата и подкарват рибата към брега. Онези риби, които им се изплъзнат, стават плячка за пеликаните. За да изплашат рибата, пеликаните бият с крила по водата, вдигайки невъобразим шум. Дневната порция риба за пеликаните достига до 2 кг.

Други новини от Русе