4-годишно дете оцеля само в сибирската тайга 11 дни
4-годишно дете оцеля само в сибирската тайга 11 дни / снимка: thinkStock/Getty Images

Малко руско момиченце на почти четири годинки, което изчезна в края на юли, беше открито живо в сибирската тайга, предаде Франс прес. Кучето на детето насочило издирващите към следите му.

Карина, на възраст 3 години и 7 месеца, напуснала селото си Олом в руската република Якутия (Североизточен Сибир), за да се разходи с кученцето си в близката гора, населена с вълци и мечки. Едва след няколко дни майката, която мислела, че детето е отишло при баща си, тръгнал да гаси пожари в друг район на Сибир, подала тревога за изчезването му.

Местните власти предприели мащабна операция за издирване с участието на повече от 100 доброволци, които, въоръжени с ловни пушки, цяла седмица претърсвали околностите на селото. В момента, когато родители и издирващи били загубили всякаква надежда, че ще открият детето, кученцето му се завърнало в къщата на родителите и насочило хората да тръгнат по следите на детето.

"Това е истинско чудо, разказва 21-годишният Артьом Борисов, който открил момиченцето на 9 август. Видях я седнала във високата трева. Щом ме забеляза, протегна ръчички към мен и заплака. Беше слаба, бледа и мръсна. Веднага поиска храна и вода."

Според лекарите, които в момента полагат интензивни грижи за Карина, здравето й е вън от опасност.

Източник: БТА