По случай Международния ден на жената - глобално честване на постиженията на представителките на нежния пол, в. "Дейли експрес" и сайтът Факт ритривър публикуват редица интересни факти:

1. В гръцката митология първият бог, роден след Хаоса, е жена - Гея, майката Земя. Без участието на бог от мъжки пол Гея ражда Уран (небето), планините и Понт (морето).

2. Според една от теориите Висящите градини на Семирамида във Вавилон - едно от Седемте чудеса на античния свят, са дело на асирийската царица Семирамида. Друго от чудесата, Мавзолеят в Халикарнас, е издигнат от Артемизия, съпругата на владетеля на Кария Мавзол.

3. Най-ранната известна жена лекар е живяла в древния Египет преди около 2700 години преди Христа.

4. Авторството на първия роман в света - "Сказание за Генджи", написан в началото на 11-и век, се приписва на жена. Смята се, че литературната творба е дело на благородничката Мурасаки Шикибу.

5. През 16-и век във Франция жените са могли да обвиняват съпрузите си в импотентност като мотив за развод. Обвинените мъже е трябвало да се доказват в обществен процес чрез успешно семеизпразване.

6. Законопроект, представен през 1770 г. в британския парламент, предвижда всяка жена, носеща грим, да бъде наказвана за вещерство.

Смята се, че вечерта на Хелоуин вещиците яхват метлите и се отдават на пакости преди Деня на Вси Светии
ThinkStock/Getty Images

7. Жените за първи път започват да носят обувки на високи токчета по примера мъжете, които през 17-и век се обуват по този начин, смятайки, че това е признак за висок статут и мъжественост.

8. Порнографията през 19-и век отново връща на мода сред жените обувките на висок ток.

9. Изисканите жени през 19-и век са отказвали да произнасят думата "крак", смятайки че тя издава склонност към безразборни сексуални контакти. Вместо това дамите са употребявали думата "крайник".

женски крака
iStock/Getty Images

10. До 1922 г. във Великобритания съществува закон, според който жената е била считана за невинна, ако извърши престъпление в присъствието на съпруга си, защото се предполага, че той я е принудил.

11. Думата "вагина" е използвана за първи път във филм през 1946 г. в продукцията "История на менструацията" на "Дисни". Филмът обяснява месечния цикъл и предлага съвети, които да помогнат на жените да се преборят с чувството за самосъжаление.

12. Средната стойност на вагиналната киселинност е 4,5 pH - колкото тази на домат. - В древните Египет, Гърция и Япония жените са използвали омекотен папирус, марля, увита около дървесина и хартия, за да попиват менструалното кървене.

13. Някои жени се раждат с две матки. Състоянието е известно като Uterus didelphys. Често е съпътствано и от наличието на две вагини.

14. Въпреки че мъжкият мозък е с 9 процента по-голям от женския, броят на мозъчните клетки и при двата пола е еднакъв.

Мозъкът на жените обработва постъпващата информация от 25 до 75 процента по-бавно в зависимост от особеностите на данните, твърдят учени от университета във Вашингтон
ThinkStock/Getty Images

15. Заради повишеното производство на естроген през пубертета мозъкът на момичетата съзрява с около две години по-рано от този на момчетата.

16. Предната поясна кора - частта от мозъка, която играе роля във взимането на решения, е по-голяма при жените.

17. Жените говорят повече от мъжете. Изследване показва, че представителките на нежния пол произнасят около 20 000 думи на ден - с 13 000 повече от мъжете.

18. Два от най-високите документирани коефициенти на интелигентност принадлежат на жени.

19. Жените имат повече вкусови рецептори от мъжете.

20. По света на всеки 100 жени се падат по около 106 мъже. Заради тенденцията представителките на нежния пол да живеят по-дълго, този процент се увеличава с възрастта. - Жените живеят средно с между две и пет години повече от мъжете, като това е валидно за всяка страна в света.

о
ThinkStock/Getty Images

21. По-голямата продължителност на живота не е "резервирана" само за жените - женските орангутани и шимпанзета също надживяват мъжките.

22. Най-висок е процентът на мъжете в Катар - на една жена се падат по 2,87 представители на силния пол.

23. Най-висок е процентът на жените на Северните Мариански острови - на една представителка на нежния пол се падат едва по 0,77 мъже.

24. В матриархалното общество на туарегите в Северна Африка мъжете, а не жените покриват лицата си.

25. Жените в древния Рим са използвали грим, включващ разнообразни съставки - олово, зехтин, шафран, пот от гладиатори.

26. Мария Стюарт, кралица на Шотландия, е първата жена, играла голф.

27. Отоплителните уреди в автомобилите, съдомиялните машини, циркулярът, шоколадовите бисквити и хартиените торбички с правоъгълно дъно са изобретени от жени.

28. „Жената чудо“ (2017) е първият супергеройски филм с жена в главната роля, режисиран от жена.

29. 43-годишна учителка е първата, спуснала се с дървена бъчва по Ниагарския водопад.

30. На зимните олимпийски игри през 1924 г. единственият спорт, в който се допускат жени, е фигурно пързаляне. В дисциплината се представят 15 състезателки.

31. Жените прекарват близо една година от живота си в колебания какво да облекат.

32. Над 80 процента от представителките на нежния пол носят неправилен размер сутиен.
БТА