30 милиона ергени в Китай
30 милиона ергени в Китай / БГНЕС

Лондонският вестник "Таймс" информира, че след 15 години в Китай ще има недостиг на 30 милиона момичета, като цитира официален доклад на Пекин за населението на страната.

Един на всеки десет мъже на възраст от 20 до 45 години, което е равно на цялото население на Канада, няма да може да си намери съпруга. Разкритията, направени от Държавната комисия за население и семейно планиране на Китай очертава мрачна картина, но не само за ергените.

Според доклада липсата на баланс между половете ще доведе до социална нестабилност - заплаха, която Комунистическата партия /ККП/ смята за най-сериозен риск за оставането й на власт. Това става три десетилетия след въвеждането от самата ККП на стриктната политика на "едно семейство - едно дете". Тя замести политиката на Мао за увеличаване на раждаемостта, която имаше за цел да обезпечи повече войници за Китай, тъй като според "Великия кормчия" страната можеше да победи всеки враг с "човешка вълна".

Нежеланите и неочаквани резултати от тези игри с демографията обаче сега стават все по-видими. Населението на Китай ще достигне 1,5 милиарда през 2033 година и това ще бъде най-високата точка, след което то ще започне да спада. Този ръст, съчетан с демографския дисбаланс, ще застрашат социалната стабилност, икономиката, околната среда и работните места.