29 години от смъртта на Владимир Висоцки
29 години от смъртта на Владимир Висоцки / снимка: kulichki.com

На този ден преди 29 години умира Владимир Висоцки - руски поет, певец, театрален и филмов актьор и писател.

Той е един от най-известните бардове в Съветския съюз. Написал е около 700 песни и стихотворения, изиграл е 30 филмови роли, изнасял е концерти по цяла Русия и на много места по света включително и в България. Въпреки че съветското правителство го признава като актьор, неговите песни остават официално непризнати. Много от тях засягат забранени по това време в СССР теми.

Официалната версия за смъртта на Висоцки е сърдечен удар, но по-вероятно е смъртта му да е вследствие на злоупотреба с алкохол. Висоцки умира, когато в Москва се провеждат бойкотираните летни олимпийски игри. Съветската преса не съобщава за неговата смърт с изключение на вестник "Вечерна Москва", и то три дни по-късно. Въпреки това новината достига до всички краища на Русия и до чужбина. Западните станции, като "Гласът на Америка", свирят негови песни, а пред театър "Таганка", където е работил, се стича огромна тълпа от хора. В деня на погребението му хора има дори по покривите на съседните сгради.

След смъртта му други руски бардове като Булат Окуджава и Юрий Визбор пишат песни за него. Марина Влади, третата му съпруга, написва книга за него. Има и астероид, който е кръстен на Владимир Висоцки. През 1986 г. посмъртно му бива дадено званието заслужил артист, а през 1987 г. излизат игрален и документален филм за него.

Довечера в Москва приятели и почитатели на поета с китара ще се съберат в музея „Дом на Висоцки на Таганка", където ще бъде представен музикален спектакъл.

*Източник: bg.wikipedia.org