/ Guliver/Getty Images
Лекцията, която изнесе Боб Дилън, за да получи паричната равностойност на Нобеловата награда за литература за 2016 г., вече е достъпна в печатно издание, предаде ДПА. Тя е дело на американското издателство "Саймън енд Шустър".
 
Боб Дилън спечели Нобеловата награда за литература

Изданието от 32 страници има 100 специални екземпляра, подписани от нобеловия лауреат. Всяко от тях струва 2500 долара. Копията без подпис струват около 17 долара.
 
"Лекцията е необикновена, и както можеше да се очаква, красноречива", написа в блога си през юни Сара Даниус, постоянният секретар на Шведската академия, която присъжда Нобеловата награда за литература.
 
Обвиняват Нобеловия лауреат Боб Дилън в плагиатство?

В лекцията си Боб Дилън посочи книгите и музиката, които са повлияли на живота му. Той каза, че "Моби Дик" на Херман Мелвил, "На Западния фронт нищо ново" на Ерих Мария Ремарк и "Одисея" на Омир са трите книги, оказали най-силно въздействие върху него.
 
Боб Дилън: Приемам Нобеловата награда

75-годишният Боб Дилън разполагаше с шест месеца, считани от датата на церемонията по връчването на престижните награди - 10 декември, за да изнесе лекцията, като не беше задължително това да се случи в Стокхолм. Броени дни преди крайния срок на 10 юни лауреатът изпълни условието за получаване на паричната премия.
БТА