20% от италианките не водят полов живот
20% от италианките не водят полов живот / netinfo

Две на всеки десет италианки не водят полов живот, гласи разпространено днес проучване на Изследователския център за социални инвестиции /ЧЕНСИС/.

Останалите обаче съвсем не са разочаровани от секса. Повече от половината от анкетираните жени - 53,3 на сто - го намират за"отличен", за 39,7 на сто е "добър", а за 18,8 процента е "приемлив". Едва 7,9 на сто окачествяват като "отвратителни" миговете на максимална интимност.

Според проучването на авторитетния институт, основан през 1964 г., от секса се отказват най-вече жените, които нямат стабилен партньор. Това се отнася за 92,7 процента от възрастните италианки и за 67,1 на сто от категорията "неомъжени", живеещи напълно самостоятелно. Именно тази категория най-трудно се поддава на случайни полови връзки, което противоречи на разпространеното клише, че те са лесно достъпни.

Болшинството от 34,3 процента "сингъл", които се обявяват за полово активни, са заявили, че през последните 12 месеца са имали само един-единствен партньор, но едва 13,4 на сто от тях определят като отлични или добри сексуалните си преживявания.

Преобладаващата част от анкетираните - 60 процента - е убедена, че сексът няма възрастови граници и не подлежи на пенсиониране. Този процент се повишава до 63,6 при самотните възрастни жени.

ЧЕНСИС констатира, че стрелите на любовта най-често - в 50,4 на сто от случаите - поразяват италианките на празненства или при гостуване в дома на приятели, докато за 38,8 на сто това става по време на групови вечерни излизания. Малцина са онези, които търсят секс на работното си място или в близост до жилището - съответно 12,4 и 18,6 процента. С подчертано недоверие се отнасят италианките към запознанства, уредени от приятели, както и към разните "тематични прояви" на специализираните агенции.