Два дни остават до очакваната празнична вечеря - Бъдни вечер. Предлагаме ви лесни и бързи рецепти на основните ястия, които трябва да присъстват на трапезата. Ако следвате традициите на Бъдни вечер трябва да сервирате нечетен брой постни ястия, най-малко 7.
Вижте нашите предложения за рецепти на основните ястия:
Содена питка
Необходими продукти:
брашно - 2 1/2 чаена чаша
хлебна сода - 1 чаена лъжица
сол - 1 чаена лъжица
мед - 1 чаена лъжица
газирана вода - 1 1/3 чаена чаша
семена - 50 грама
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за содена питка подготовката на сухите продукти. Пресявате брашното, заедно със содата и солта в купа, добавяте и семената. Може да ползвате микс от семена, например маково семе, ленено семе, сусам, или пък предпочитаните от вас семена.
Добавяте меда и газираната вода и разбърквате с дървена лъжица. След като размесите добре с дължицата, намокряте ръцете си с вода и оформяте тестото във формата на топка и я поставяте в тава, върху която сте поставили хартия за печене. Поръсвате с брашно. С остър нож правите дълбок разрез във формата на кръст върху топката тесто. Печете содената питка в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 минути, след което намаляте фурната на 180 градуса за около 30 минути, или докато содената питка придобие апетитна препечена коричка.
Боб за Бъдни вечер
Необходими продукти:
Начин на приготвяне:
Накиснете боба от вечерта в студена вода. На следващата сутрин го сложете да се свари с малко сол и капки олио.
Малко преди да е готов се добавят нарязаните дребно почистени сушени чушки, моркови и целина. Накрая се посолява и се поръсва с черен пипер и зърната карамфил.
Загрейте олиото и запържете в него накълцания лук до пълно омекване. Прибавете към него доматеното пюре, размито в малко студена вода. Щом заври, се маха от огъня и се разбърква към боба. Поръсва се с магданоза, джоджена, чубрицата и девесила.
Постният боб се поднася на трапезата за Бъдни вечер.
Постните зелеви сарми са неизменна част от менюто за Бъдни вечер
Необходими продукти
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука и морковите на ситно, задушете ги в олиото, след което прибавете ориза, сложете червения пипер, задушете за 1-2 минути и овкусете с подправките.
2. Сипете 200 мл. гореща вода и разбърквайте регулярно, докато сместа поеме течността.
3. Извадете големите листа от зелката, а скъсаните и малките нарежете на дребно и поставете на дъното на тенджера.
4. Зелевите листа почистете от жилите, напълнете с плънката и завийте на не много стегнат пакет, след което подредете в тенджерата.
5. Залейте с 600 мл вода, затиснете с чиния, покрийте с капак и варете на умерен огън за около 45-50 минути, докато зелето се сготви и омекне.
Ето и как се навива: Поставете малко от сместа в основата на листа откъм опаката му страна, навивате веднъж, след което прибирате двете страни и отново навивате. Подреждат се в съд с отворения край надолу.
Зимна салата с моркови, целина и червено цвекло
Необходими продукти:
Първата стъпка от рецептата за зимна салата с моркови, червено цвекло и целина е подготовката на зеленчиците. Измийте и обелете зеленчуците. Настържете суровите зеленчуци на едро ренде. Ако искате да сервирате салата, като тази на снимката, без да смесвате различните цветове, за да бъде по-ефектна, то разбърквайте всеки настърган зеленчук с лимонов сок. Така зеленчуците ще запазят цвета си и няма да потъмнеят.
Втората стъпка от рецептата за салата с моркови, червено цвекло и целина е да подредите зеленчуците и да поръсите със смесените накълцани ядки и семена. Преди сервиране подправете зимната салата със зехтин и сол.
Ошав
Необходими продукти:
сушени плодове - 500 г сливи, ябълки, кайсии, череши...
мед - 100 г
захар - 100 г
канела - 1 пръчка, по желание
ванилия - 1 пакетче
Начин на приготвяне:
Измийте сушените плодове и ги накиснете в студена вода поне за 12 часа. След това прецедете водата им през гъсто сито и ги сложете заедно с нея да врат, като добавите и захарта и канелата.
Щом плодовете омекнат, прибавете меда и ванилията. Ошавът за Бъдни вечер се поднася охладен, в голяма стъклена купа.
Варено жито:
Необходими продукти:
пшеница - 200 г
бисквити - 1/2 пакет обикновени
мед - 70 г
захар - 2 - 3 с.л.
орехи - 50 г
стафиди - 50 г
лимони - настърганата кора на 1 лимон
Начин на приготвяне:
Залейте житото в тенджера с вода, която да стига до 10 см над него. Варете го до готовност на умерен огън. След това плътно го похлупете, увийте го с кърпа и го оставете за 1 нощ.
На сутринта го объркайте с натрошените бисквити, меда, настърганите орехи, стафидите, лимоновата кора и захарта.
Тиквеник – баница с тиква
Необходими продукти:
Начин на приготвяне:
Тиквата се отрязва, с помощта на лъжица се почиства от семките, обелва се и се нарязва на парчета. Парчетата тиква се настъргват на едро ренде.
В дълбок и широк тиган в половината олио се задушава тиквата, като се бърка периодично, докато омекне. Отстранява се от огъня и се добавя захарта, канелата, ванилиите и едро счуканите орехови ядки.
Взимат се по две кори за баница и се намазват с олио. Слага се от плънката върху корите и се навиват. Прехвърлят се в предварително намаслена тавичка.
Тиквеникът се пече в предварително загрята на 170-180 градуса за 40-45 минути, докато се позачерви.
След като се извади от фурната, се напръсква с малко студена вода и се завива с кърпа.
При поднасяне тиквеникът с готови кори може по желание да се поръси с пудра захар.
Да ви е сладко!
Вижте нашите предложения за рецепти на основните ястия:
Содена питка
Необходими продукти:
брашно - 2 1/2 чаена чаша
хлебна сода - 1 чаена лъжица
сол - 1 чаена лъжица
мед - 1 чаена лъжица
газирана вода - 1 1/3 чаена чаша
семена - 50 грама
iStock/Getty images
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за содена питка подготовката на сухите продукти. Пресявате брашното, заедно със содата и солта в купа, добавяте и семената. Може да ползвате микс от семена, например маково семе, ленено семе, сусам, или пък предпочитаните от вас семена.
Добавяте меда и газираната вода и разбърквате с дървена лъжица. След като размесите добре с дължицата, намокряте ръцете си с вода и оформяте тестото във формата на топка и я поставяте в тава, върху която сте поставили хартия за печене. Поръсвате с брашно. С остър нож правите дълбок разрез във формата на кръст върху топката тесто. Печете содената питка в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 минути, след което намаляте фурната на 180 градуса за около 30 минути, или докато содената питка придобие апетитна препечена коричка.
Боб за Бъдни вечер
Необходими продукти:
- Боб - 350 г
- Лук - 3 глави
- Моркови - 2 броя
- Чушки - 2 сушени пиперки, сладки
- Целина - 1/3 глава
- Олио - 150 мл
- Домати - 1 с.л. доматено пюре
- Карамфил - 5 зърна, цели
- Магданоз - сух
- Джоджен - 1 ч.л.
- Девесил - на вкус
- Чубрица - 1/2 ч.л.
- Черен пипер
- Сол
iStock/Getty Images
Накиснете боба от вечерта в студена вода. На следващата сутрин го сложете да се свари с малко сол и капки олио.
Малко преди да е готов се добавят нарязаните дребно почистени сушени чушки, моркови и целина. Накрая се посолява и се поръсва с черен пипер и зърната карамфил.
Загрейте олиото и запържете в него накълцания лук до пълно омекване. Прибавете към него доматеното пюре, размито в малко студена вода. Щом заври, се маха от огъня и се разбърква към боба. Поръсва се с магданоза, джоджена, чубрицата и девесила.
Постният боб се поднася на трапезата за Бъдни вечер.
Постните зелеви сарми са неизменна част от менюто за Бъдни вечер
Необходими продукти
- Кисело зеле голяма зелка - 1 бр.
- Ориз - 300 гр
- Моркови - 2 бр.
- Лук - 2 глави
- Олио - 70 мл
- Червен пипер
- Чубрица - 1 с.л.
- Сух магданоз - 1 ч.л.
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
iStock photos/Getty images
1. Нарежете лука и морковите на ситно, задушете ги в олиото, след което прибавете ориза, сложете червения пипер, задушете за 1-2 минути и овкусете с подправките.
2. Сипете 200 мл. гореща вода и разбърквайте регулярно, докато сместа поеме течността.
3. Извадете големите листа от зелката, а скъсаните и малките нарежете на дребно и поставете на дъното на тенджера.
4. Зелевите листа почистете от жилите, напълнете с плънката и завийте на не много стегнат пакет, след което подредете в тенджерата.
5. Залейте с 600 мл вода, затиснете с чиния, покрийте с капак и варете на умерен огън за около 45-50 минути, докато зелето се сготви и омекне.
Ето и как се навива: Поставете малко от сместа в основата на листа откъм опаката му страна, навивате веднъж, след което прибирате двете страни и отново навивате. Подреждат се в съд с отворения край надолу.
Зимна салата с моркови, целина и червено цвекло
Необходими продукти:
- моркови - 3 броя
- целина - 1/4 глава
- червено цвекло - 1/2 глава
- зехтин - 2 супени лъжици
- слънчогледови семки - 2 супени лъжици
- орехи - 2 супени лъжици
- лимонов сок - 2 супени лъжици
Първата стъпка от рецептата за зимна салата с моркови, червено цвекло и целина е подготовката на зеленчиците. Измийте и обелете зеленчуците. Настържете суровите зеленчуци на едро ренде. Ако искате да сервирате салата, като тази на снимката, без да смесвате различните цветове, за да бъде по-ефектна, то разбърквайте всеки настърган зеленчук с лимонов сок. Така зеленчуците ще запазят цвета си и няма да потъмнеят.
Втората стъпка от рецептата за салата с моркови, червено цвекло и целина е да подредите зеленчуците и да поръсите със смесените накълцани ядки и семена. Преди сервиране подправете зимната салата със зехтин и сол.
Ошав
Необходими продукти:
сушени плодове - 500 г сливи, ябълки, кайсии, череши...
мед - 100 г
захар - 100 г
канела - 1 пръчка, по желание
ванилия - 1 пакетче
Начин на приготвяне:
Измийте сушените плодове и ги накиснете в студена вода поне за 12 часа. След това прецедете водата им през гъсто сито и ги сложете заедно с нея да врат, като добавите и захарта и канелата.
Щом плодовете омекнат, прибавете меда и ванилията. Ошавът за Бъдни вечер се поднася охладен, в голяма стъклена купа.
Варено жито:
Необходими продукти:
пшеница - 200 г
бисквити - 1/2 пакет обикновени
мед - 70 г
захар - 2 - 3 с.л.
орехи - 50 г
стафиди - 50 г
лимони - настърганата кора на 1 лимон
Начин на приготвяне:
Залейте житото в тенджера с вода, която да стига до 10 см над него. Варете го до готовност на умерен огън. След това плътно го похлупете, увийте го с кърпа и го оставете за 1 нощ.
На сутринта го объркайте с натрошените бисквити, меда, настърганите орехи, стафидите, лимоновата кора и захарта.
Тиквеник – баница с тиква
Необходими продукти:
- кори за баница - 1 пакет
- тиква - 1 кг
- орехи - 200 г
- олио - 1 ч.ч.
- захар - 250 г
- канела - 1 ч.л. на прах
- ванилия - 2 пакетчета
- пудра захар - за поръсване по желание
iStock/Getty images
Тиквата се отрязва, с помощта на лъжица се почиства от семките, обелва се и се нарязва на парчета. Парчетата тиква се настъргват на едро ренде.
В дълбок и широк тиган в половината олио се задушава тиквата, като се бърка периодично, докато омекне. Отстранява се от огъня и се добавя захарта, канелата, ванилиите и едро счуканите орехови ядки.
Взимат се по две кори за баница и се намазват с олио. Слага се от плънката върху корите и се навиват. Прехвърлят се в предварително намаслена тавичка.
Тиквеникът се пече в предварително загрята на 170-180 градуса за 40-45 минути, докато се позачерви.
След като се извади от фурната, се напръсква с малко студена вода и се завива с кърпа.
При поднасяне тиквеникът с готови кори може по желание да се поръси с пудра захар.
Да ви е сладко!