1/4 от американците не знаят, че Земята се върти около Слънцето
1/4 от американците не знаят, че Земята се върти около Слънцето / снимка: Guliver/Getty Images

Американците са ентусиазирани от научния напредък, но нямат дори основни познания за него - една четвърт не знаят, че Земята се върти около Слънцето, установи допитване. В него участвали над 2200 души в САЩ и то било осъществено от Националната научна фондация. Десет въпроса от физиката и биологията били включени във въпросника, а средният брой верни отговори бил едва 6,5.

Само 74% от участниците знаели, че Земята се върти около Слънцето, сочат резултатите от изследването, оповестени от Американската асоциация за научния напредък в Чикаго. 48 на сто знаели, че хората произлизат от по-ранни видове животни.

Резултатът от изследването, което се провежда на всеки две години, ще бъде включен в доклада на Националната научна фондация до президента Барак Обама и американските конгресмени.

Една трета от анкетираните заявили, че науката трябва да получава повече средства от държавата, отбелязва БГНЕС. Близо 90% са на мнение, че ползите от науката превишават по значение всякакви опасности, а почти същият брой изразили интерес да научат повече за медицински открития.