13 факта за любовта
13 факта за любовта / снимка: Reuters

Какво е любовта? Къде се крие онова мистериозно усещане, онова гъделичкане в стомаха, което чувстваме, когато срещнем любовта. По повод Свети Валентин специалисти разгадаха вечните въпроси за влюбването и обичта и разкриха някои интересни факти за загадъчното чувство.

1. Любовта - това е болест

Миналата година любовта беше официално обявена за умствено отклонение, а Световната здравна организация кодира "заболяването" с шифъра "F 63.9". Има известна логика в твърденията на лекарите - когато е влюбен , човек често е лишен от сън, апетит, рязко променя настроенията си.

2. Любовта е лекарство

Любовта развълнува главно две области на мозъка. Учените отдават това на влиянието на големи количества на допамин - хормонът на любовта. Любопитното е, че с такава сила, тези области на мозъка реагират само на кокаин.

3. Любовта - магията, която не трае повече от 3 години

Психолозите казват, че любовта трае само 3 години, а съжителството за по-дълъг период е просто навик. Романтиците обаче продължават да са убедени, че любовта е вечна.

4. Хората са по-глупави, когато са влюбени

Германският учен Андреас Бартел твърди, че зоната на отрицателните емоции и рационални решения в мозъка на човек, който е влюбен, буквално "спи". Влюбените наистина са по-глупави и правят по-необмислени постъпки.

5. Сексът убива любовта

Твърде честият секс убива любовта, тъй като серотонина, който се освобождава по време на секс, понижава нивото на допамина, хормонът на "истинската любов".

6. Седмата любов е истинската

Учените вярват, а социологически изследвания го потвърждават, че преди да намерите сродната душа, трябва да се влюбите шест пъти в погрешния.

7. Първата любов е само за мъже

Според статистиката двама на всеки петима мъже се жени за първата си любов.

8. Кафето е най-мощният афродизиак.

Невероятно, но факт, около 10 000 любовни романса се завързват на чаша кафе всяка година. Най-често това става по време на почивка.

9. Любовта удължава живота

Доказано е, че мъжете, които целуват съпругата си всеки ден преди работа, живеят 5 години по-дълго.

10. Венчалният пръстен активира любовта

Традицията да носи брачна халка на безименния пръст на дясната ръка се е появила още в Египет. Египтяните вярвали, че този пръст е символ на любовта и е свързан със сърцето.

11. Бракът убива секса

Статистиката сочи, че неомъжените двойки правят секс по-често. Всяка четвърта двойка, която не е сложила подписа си на хартия прави секс всеки ден.

12. Мъжете се нуждаят най-малко от шест оргазма месечно.

Такъв извод е бил направен от древните гърци: при мъжете, които изпитват по-малко от шест оргазма за 30 дни, се увеличава риска от рак.

13. Колкото повече любов, толкова повече деца.

Съпругата на Фьодор Василев, живяла през 18 век, има 69 деца. От 27 бременности тя има 16 двойки близнаци, 7 тризнаци и 4 четиризнаци. Не вярвате ли...а в силата на любовта вярвате ли?