111 000 долара за плоча с демо запис на Бийтълс
111 000 долара за плоча с демо запис на Бийтълс / БГНЕС, архив

Демо запис на "Бийтълс" през 1962 г. на ацетатна грамофонна плоча бе продаден на търг в английския град Уорингтън за 77 500 паунда (111 000 долара).

На плочата са записани две песни - Till There Was You, за която е посочено, че е на "Пол Макартни и "Биътълс", и Hello Little Girl, с автор "Джон Ленън и "Биътълс".

Продадоха копие на "Белия албум", собственост на Ринго Стар, за 790 000 долара

Музикални експерти нарекоха този запис "Светия Граал" - върховна мечта за колекторите. Тя е направена от популярна верига магазини HMV (His Master's Voice) и е представена от бъдещия продуцент на "Бийтълс" Джордж Мартин в звукозаписната компания EMI.

Увита в хартия, плочата лежеше повече от половин век на тавана на къщата на Лес Магуайър, кийбордист на друга известна ливърпулска група Gerry and the Pacemakers. По това време и тази група, и "Бийтълс" са имали един и същ мениджър - Брайън Епстайн, който осигурява на "ливърпулската четворка" огромен търговски успех.

Случило се така, че Мартин е дал плочата на Епстайн, а той - на Макгуайър, който я оставил на тавана, заключил го, а след това забравил за нея.

Източник: БГНЕС