11.11.2011 - Киномания: Презареждане
11.11.2011 - Киномания: Презареждане / снимка: sxc.hu
11.11.2011 - Киномания: Презареждане
46702
11.11.2011 - Киномания: Презареждане
  • 11.11.2011 - Киномания: Презареждане

С италианската комедия "Учебник по любов" ще бъде открито 25-тото издание на фестивала Киномания. В лентата, която ще бъде показана на 11 ноември в зала 1 на НДК, участват Робърт де Ниро, Микеле Плачидо, Моника Белучи. Близо 50 филма са включени в програмата на Киномания, която тази година носи името "Презареждане". За първи път фестивалът ще гостува и във Варна и Пловдив. В столицата той ще продължи до 20 ноември, а средната цена на билета за прожекциите е 8 лева. Те ще са в зала 1 на НДК, кино Люмиер и Дом на киното.

Най-новите филми на някои от най-добрите световни режисьори ще бъдат показани по време на Киномания. "Полунощ в Париж" на Уди Алън, в който участва съпругата на френския президент Карла Бруни, "Меланхолия" на Ларс фон Триер, "Кожата, в която живея" на Педро Алмодовар. Нова за Киномания е и програмата "Екранизациите". Ето какво разказва за нея Хермина Азарян от екипа на фестивала: "Ще представим "Бурята" на Шекспир. Една великолепна филмова версия на режисьора Джули Теймор. Другият филм е "Джейн Еър", който е съвсем нов".

И няколко класики намират място в програмата на Киномания. Представя ги Владимир Трифонов, който я е съставял: "За първи път в България ще може да се види както подобава "Закуска в Тифани". Също и "Портокал с часовников механизъм". Киноманите знаят, че Националната филмотека притежава единствено черно-бяло копие. Филмът беше показан на фестивала в Кан по случай 40-годишнината от премиерата му. Тогава се разбра, че волята на наследниците на Стенли Кубрик е този филм вече да се прожектира, навсякъде по света, само дигитално. Благодарение на факта, че Киномания ежегодно показва класически филми, успяхме да се класираме за единственото филмово копие, което е одобрено за прожекция. Другите две класики са "Трамвай Желание" по случай 100-годишнината от рождението на Тенеси Уилямс и едно разкошно бижу, един филм за джаза "Парижки блус", в който Пол Нюман играе тромбонист, Сидни Поатие тенор-саксофонист, а Луис Армстронг играе себе си. Филмът е от 1961 година и го показваме по случай 110 години от рождението на Армстронг", разказва Трифонов.

Трима от най-популярните ни артисти Мартина Вачкова, Любо Нейков и Владо Пенев ще готвят заради Киномания и програмата озаглавена "Кулинарно кино". Три са филмите, включени в нея. Хермина Азарян обяснява: "Първо шедьовърът в този жанр "Угощението на Бабет" - филм с Оскар за чуждоезичен филм. Освен това ще покажем "Кулинарен тур" на Майкъл Уинтърботъм, както и "Шоколадови уроци". Те ще бъдат прожектирани в кафе Мати, което се намира над кино Люмиер. Тоест ние извеждаме филма извън неговата естествена среда и го поставяме в атмосферата на едно артистично кафе. Всяка една вечер показва отделен филм, съпроводен с определено меню, което е провокирано от самия него. Всяка вечер, съответният филм ще бъде представен от съответната българска звезда".

Хермина Азарян говори и за българските филми. Ето какво казва за тях: "В рамките на самия фестивал ще бъде представен само един български филм. Това е "Още нещо за любовта" на Магдалена Ралчева по сценарий на Георги Данаилов. А иначе от 23 ноември, веднага след Киномания, стартира нашият проект "БГ кино" в кино Люмиер. Там всяка сряда, до края на годината, ще се показва по един български филм. Започваме с най-горещите заглавия. На 23 ноември с "Операция шменти капели" на Влади Въргала, а след това ще покажем "Островът", "Кецове", "Лора от сутрин до вечер"...".

Пълната програма на Киномания: Презареждане можете да откриете в официалния сайт на фестивала kinomania.bg.