100 години от рождението на Майка Тереза
100 години от рождението на Майка Тереза / снимкa: БГНЕС

В центъра на македонската столица бе открита къща на Майка Тереза по случай 100-годишнината от раждането й, съобщи БГНЕС.

Агнес Гонджа Бояджиу, по-известна с монашеското си име Майка Тереза, получи Нобеловата награда за мир през 1979 година. Майка Тереза е родена на 27 август 1910 година в Скопие. През 1928 година тя напуска семейството си, за да стане мисионерка в ордена на Сестрите от Лорето, като никога повече не вижда майка си и сестра си. След това в продължение на година учи английски в манастира в Ратфарнам, Ирландия. По-късно тя заминава за Индия и започва своето послушничество в Дарджилинг, Бенгал. След това полага първите си монашески обети през 1931 година, като приема името на Тереза от Лизийо.

През 1948 година Майка Тереза започва самостоятелната си мисионерска дейност сред бедните в Калкута, като първоначално основава училище. През 1950 година започва да работи орденът Мисионери на милосърдието. Организацията започва съществуването си като малък орден с 13 члена, а в края на 20 век вече включва 4000 монахини, поддържащи множество сиропиталища, хосписи и благотворителни центрове по целия свят. Първоначално активен главно в Калкута, орденът започва да придобива популярност и привлича последователи и дарения. През 60-те години той създава хосписи, сиропиталища и домове за прокажени в много части на Индия. През 1965 е основан първият им център във Венецуела.

Майка Тереза придобива международна известност с документалния филм от 1969 година Something Beautiful for God и излязлата през 1971 година едноименна книга. През 1971 година тя е наградена от папа Павел VI с наградата за мир „Папа Йоан XXIII“ „за нейната работа с бедните, за демонстрираното християнско милосърдие и за нейните усилия в полза на мира“. През следващите години тя получава множество други отличия, сред които наградата „Кенеди“ - 1971 г. През 1979 година получава Нобелова награда за мир „за подетата работа в борбата за превъзмогване на бедността и страданията, които също представляват заплаха за мира“.

През 1983 година, по време на посещение при папа Йоан Павел II в Рим, Майка Тереза получава сърдечен удар. През 1989 година тя получава втори удар, а през 1991 година, след боледуване от пневмония в Мексико проблемите със сърцето ѝ се задълбочават. През 1996 боледува от малария и е подложена на сърдечна операция, но здравето й продължава да се влошава. Майка Тереза умира от инфаркт в Калкута на 5 септември 1997 година, малко след 87-ия си рожден ден.