/ Thinkstockphotos
Ако смятате, че съвременните хора правят прекалено много необичайни и забранени неща, то тогава се обърнете към сравнително новата история. Ще видите, че нашите предци са правили много по-странни неща, които са на границите на допустимото.

Лечение с кокаин

Преди 100 години кокаинът не просто не се е считал за опасен, а напротив – можело е да бъде купен свободно от аптека. Кокаинът се е препоръчвал дори на деца като средство за здрав сън, с него дори лекували кашлица, използвали го за облекчаване на зъбобол.

ретро
Gettyimages

Освен това капките и лекарствата, които се базират на кокаин, са били широко рекламирани.

Изпращане на деца по пощата

Звучи като шега, но в началото на 20 век в САЩ е било напълно законно да изпратите детето си по пощата на някой роднина. Услугата струвала на родителите около 15 цента.
Клетки за бебета

През 30-те години на миналия век във Великобритания често е било възможно да се видят клетки, които са като продължения на прозорците на апартаментите.

ретро
Gettyimages

С помощта на тези страховити съоръжения децата си поемали глътка свеж въздух, докато майките им са заети с домакинска работа. Какво ли мислят съвременните родители по този въпрос?

Личен отшелник

Преди години богатите хора били обсебени от всякакви странни капризи и в резултат на това се появили личните отшелници. Тенденцията е от 18 век. Отшелникът е имал за задача да се установи в градината на „шефа“ си и да се облече в дрипи.
Било му забранено да се мие, да се подстригва, да си реже ноктите. Домът му обикновено представлявал изкуствена пещера, а целият „пейзаж“ бил показван радостно пред гостите на дома.

Съмнителни методи на лечение

В недалечното минало лекарите не са се трогвали много от думата „дезинфекция“. Използвали са странни методи: вендузи като панацея на всички болести, порязване на езика при заекване, лоботомия и електрошок.
Дори най-успешните лекари на своето време провеждали рискови операции, които в много случаи били с фатален изход.

Радиоактивни играчки

През 50-те години на 20-и век радиацията се е третирала по различен начин- просто не се е смятала за толкова опасна. "Атомните" играчки, като например мини лаборатории, били особено популярни. Имало комплекти с плутоний и уран, разбира се, в микроскопични дози.

Човешки зоопаркове

Това е била популярна форма на „забавление“. Целта е да се покажат хората от Африка като диваци или живо доказателство за теорията на Дарвин.

"Забавни екскурзии" до къщите на психично болните

В миналото, пациентите в психиатричните заведения били третирани по ужасен начин и били оставяни почти без храна. Това обаче не било достатъчно – собствениците на тези болници правели паралелен бизнес. Срещу определена такса всеки можел да види нещастието на тези хора в импровизирани екскурзии.

Колекциониране на човешки останки

Ако пробвате сега да колекционирате човешки останки, ще придобиете известност като психопат. Но това ужасно хоби далеч не е предизвиквало възмущение преди години, когато войници не се колебаели дали да приберат в дома си черепа на врага.

ретро
Gettyimages

Пушенето по време на бременност е било предписано от лекарите

В близкото минало американските лекари съветвали своите бременни пациентки, че пушенето е средство за лечение на стомашни проблеми. Родила преди броени часове жена е можела да пуши съвсем свободно в болничната си стая.


За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook

adme.ru