Знаете ли кого спасявате?
Знаете ли кого спасявате? / netinfo

Бедата на процеса срещу българските медици в Либия не е нито в кривата обективност на правосъдната система в Джамахирията, нито в избирателната памет на свидетелите на обвинението, нито дори в сензационния научен факт, че вирусът на СПИН може да стои добре консервиран като сладко от фурми на дъното на един буркан в продължение на години. Трагедията на процеса срещу сънародниците ни е в това, че техните надежди за скорошна свобода бяха мамени през всичките тези повече от 8 години. Още по-голямата беда е, че заради съдбата им да стоят между живота и смъртта, те ще бъдат заблуждавани до последния ден от процеса срещу тях.

Преди години директорът на „Близък Изток и Африка” в министерството на външните работи, днес посланик на страната ни във вражеска на Либия държава, прекали с алкохола и обеща на шестимата медици, че след час-два ще ги качи на самолета към България. Ще кажете, че кой би се хванал на подобна тъпотия? Съгласете се, обаче, че не е никак не е трудно да видиш в един пиян човек своя благодетел, ако години наред си мачкан физически и психически и ако животът ти се е превърнал в нескончаем низ от съдебни заседания. Поведението на въпросния дипломат е непростимо, но разбираемо заради химическото въздействие на алкохола.

Поведението на председателя на партия „Ред, законност и справедливост” Яне Янев през последните няколко дни, обаче, е пълна енигма за мен, тъй като поне видимо политикът изглежда напълно трезвен. По ирония на съдбата същият този човек, който някога пусна димки в тоалетните на Националната конференция на СДС в Пловдив, днес е представител на ОДС в парламента и в началото на седмицата внесе поправки в закона за избор на евродепутати, които да разчистят пътя на спасението на медиците ни към европарламента в Страсбург. Вчера Яне Янев се отказа да поправя закона, тъй като след задълбочени консултации с юристи установи, че няма проблем медиците ни да се включат в евроизборите през май.

Вече дни наред недоумявам защо този политик хвърля димка в килията на сестрите ни в затвора „Джудейда”, която ще насълзи очите единствено на либийския лидер Муамар Кадафи, и то от смях. Политикът, който обяви себе си и партията си са медиатор между волята на медиците ни и българското общество, дори не се замисля, че не е нито редно, нито законно, още по-малко справедливо, да дава празни надежди на сънародниците ни и да спекулира по безобразен начин с тяхното отчаяние. За това има поне три ярки доказателства.

Дори при промяна на закона и пълна мобилизация на избирателите да гласуват за сестрите и доктора, никой не може да гарантира, че всички те шестимата ще станат евродепутати. Ако четирима от тях станат, а двама от тях – не, искам да знам кой ще поеме отговорността за това. Дори и шестимата да станат евродепутати, няма никаква гаранция, че шефът на затвора „Джудейда” лично ще им отвори вратата и ще ги изпроводи със здравец до летището на Триполи, където ще ги чака самолетът, обещан им от някогашния директор на „Близък Изток и Африка” във външното ни министерство. И накрая, ако искрено иска да помогне, както се кълне, нека Яне Янев да се спре и да помисли какъв ще е крайният резултат от предизборната кампания, която е готов да поведе. На либийските власти на тепсия ще бъде дадено удоволствието да държат като заложници не само шестима европейски граждани, но и шестима евродепутати. Никой в Джамахирията няма да пропусне уникалния шанс да се изгаври като за последно със западните ценности, които въплъщава европарламента, като осъди на смърт за трети път вече шестима депутати.

И ако шоуто ще продължава, не е зле г-н Янев да научи имената на медиците ни, които ще подрежда в листа. Така да ги научи, че насън да го бутнат, да може да ги каже! Защото по време на вчерашната си публична изява, той, спасителят, не знаеше имената на тези, които ще спасява. Хубаво е също да има едно на ум, че спасяваните вече повече от 8 години са възможно най-яркото доказателство за това, че животът може да се живее напук на човешката глупост и човешките грешки.