Зеленото злато на Мексико
Зеленото злато на Мексико / Thinkstock/Getty Images

Авокадото е любим плод. Обичат го и в Европа, и в САЩ. В мексиканския щат Мичоакан обаче, където се отглеждат 40% от световната продукция, "зеленото злато" носи по-скоро беди.

Танситаро в мексиканския щат Мичоакан. Животът тук отново е приел нормалния си ход. Само допреди няколко години в това 26-хилядното градче думата са имали престъпниците и корумпираните полицаи. През 2013 обаче местните жители грабват оръжията и се обединяват в граждански отряд. И така успяват да прогонят мафията от града си. В Танситаро всички живеят от "зеленото злато", както наричат авокадото.

Авокадото намалява лошия холестерол

"Един ден ще платим висока цена"

Една разрушена фабрика за пакетиране на авокадо в края на града още свидетелства за боевете. Алфредо Уртадо, който е член на гражданския отряд, разказва за онова време следното: "Един ден просто спряхме да се страхуваме. Казахме си: какво пък, ако ще мрем, да мрем. Босовете искаха всичко да ни вземат - планините, гората, земята ни. Заграбиха добитъка ни, започнаха да изсичат дърветата, за да ги продадат и да засадят на тяхно място повече авокадови дървета. На нас ни дойде обаче до гуша и ги прогонихме. Оттогава насам вече не ни убиват и отвличат. Сега ние сме си господари. Залесихме гората. Истинска благодат!"На много други места в щата Мичоакан сечта продължава. Около 40 на сто от авокадовите плодове, които се консумират в света, идват именно от този изстрадал от насилието на картелите регион. Марта Флорес от екологичната организация "Продусе" предупреждава срещу последиците от насажденията. "Авокадото е пример за това как прекомерните насаждения бързо могат да доведат до развитието на вредни монокултури. Един ден ще платим висока цена за това. Мичоакан губи ужасно много земя. Изсекат ли се горите, изворите пресъхват", казва тя. А авокадовите дървета се нуждаят от ужасно много вода. "През последните десет години водните ни резерви са намалели с 30 на сто. Тропическите горски площи се превръщат в степи", обяснява Марта Флорес.

Авокадо преди обяд за стройна фигура

От известно време насам екологичната организация "Грийнпийс" провежда в Мексико кампания, разясняваща на местните хора вредите от прекомерните насаждения. Властите междувременно вземат мерки срещу някои нелегални авокадови плантажи. Бумът с насажденията обаче продължава. За миналата година Мексико може да се "похвали" с 1,6 милиона тона "зелено злато". А това е с близо 7 на сто повече, отколкото през 2014 година. Само износът в САЩ се е увеличил с 35%. Нищо чудно, че за много от самите мексиканци авокадото става все по-недостъпно.

Маслото от авокадо подмладява

Любим плод и на ацтеките

"На драго сърце бих си купила авокадо, но с всеки изминал ден то става все по-скъпо. Парите не стигат, а с него всъщност може да се готви какво ли не", оплаква се една жена на пазара.

От авокадо може да се приготви например гуакамоле - масления крем, който е бил обичан още от ацтеките, а днес е на мода в цял свят като сос за царевичен чипс или просто като гарнитура. За мексиканците обаче авокадото е и благословия, и проклятие.