''Зелените човечета'' в Славянск
''Зелените човечета'' в Славянск / БГНЕС

Те се смеят, шегуват се с децата и играят с тях. Въоръжените мъже в зелени камуфлажни униформи правят всичко възможно, за да изглеждат не като бандити, а като закрилници. И явно успяват, ако съдим по делника в Славянск.

Млада майка люшка 2-годишния си син на чисто новата детска площадка. Зад гърба ѝ мъже в зелени камуфлажни униформи без опознавателни знаци разтоварват автомати Калашников от един пикап. "Не се страхувам от тези хора. Те са дошли, за да ни закрилят", казва младата майка. Тя се опасява по-скоро от ниско прелитащите бойни самолети и хеликоптери на украинската армия. "Детето го е страх", казва майката. Същото казва една баба, която строи с внука си пясъчен замък. И тя няма нищо против мъжете с калашници.

Така изглежда делникът в източноукраинския град Славянск, който от началото на април е под контрола на сепаратистите. В Славянск и в други градове в Източна Украйна те обявиха създаването на "Народна република". И дори възнамеряват да проведат референдум за евентуално присъединяване към Русия.

Кои са, колко са?

Въоръжените мъже по улиците на Славянск крият лицата си. Облечени са в камуфлажни униформи без опознавателни знаци. Не е ясно кои са и колко са на брой. Наричат ги "зелените човечета" - така в Украйна обозначават хората, за които се смята, че са руски военни. Въпросните мъже си имат и друго име - "милите хора". Защото винаги се държат изключително вежливо.

Зелените човечета в Славянск
netinfo

По всичко изглежда, че част от сепаратистите в Славянск са украинци, друга част са руснаци. "Ние сме бивши военни", казва един от тях. Той говори руски като руснак, а не като украинец. По акцента се познава, че и колегата му не е украинец. Правителството в Киев твърди, че в Източна Украйна действат специални части на руската армия. Москва, разбира се, категорично отхвърля обвиненията.

Тежковъоръжените мъже в Славянск правят всичко възможно, за да изглеждат като закрилници - въпреки стаховития си външен вид. "Ще останем в Славянск колкото е необходимо. Тук сме, за да закриляме цивилните граждани", казва един от тях. Той се шегува с минувачите, прави си снимки за спомен и с гордост показва оръжието си. "Аз пък се сприятелих с децата, които играят на детската площадка. Щом ме видят, веднага идват при мен", разказва друг тежковъоръжен мъж.

Зелените човечета в Славянск
netinfo

Целенасочена тактика?

Така ли изглеждат сепаратистите, срещу които е насочена антитерористичната операция на украинското правителство? Има много улики, които навеждат на мисълта, че вежливото поведение е целенасочена тактика на проруските сепаратисти. Ако наистина е така, това отговаря напълно на образа на Русия, скициран от Путин на пресконференция в началото на март. Тогава руският президент заяви, че Москва щяла да изпрати военни части в Украйна само в случай, че трябва да защити украинските граждани. "Нека само някой посмее да стреля срещу хора, закриляни от нас! Нека само някой посмее да стреля срещу жени и деца!", заяви Путин.

Малко преди Великден видяхме какво означават тези закани. В близост до източноукраинския град Краматорск цивилни граждани, сред които и немалко жени, блокираха колона на украинската армия и обезоръжиха войниците. "Този калашиников, който нося сега, е снабден с гранатомет. Преди е бил на един украински десантчик", казва гордо един от мъжете пред сградата на местната управа в Славянск. И от други градове в Източна Украйна пристигат съобщения за цивилни граждани, които се солидаризират със сепаратистите. Но тези хора са все пак малцинство. Около 20 процента от жителите на Донецк и Луганск биха приветствали евентуална руска инвазия, сочат резултатите от последните допитвания. Мнозинството е против навлизането на руски войски на украинска територия. Същото това мнозинство е обаче пасивно. Почти никой не излиза да протестира. "Страхуваме се", казва един млад мъж. И допълва: "Който критикува сепаратизма, рискува живота си".