Здравният министър поиска повече тютюнев дим!
Здравният министър поиска повече тютюнев дим! / снимка: БГНЕС

Здравният министър ще е първият министър в правителството „Орешарски", който най-вероятно ще трябва бързо да напусне поста. Как ви звучи изказването на министър Андреева, че трябвало да се мисли за либерализация на режима за тютюнопушене на обществени места!? На мен ми звучи като подигравка.

След това изказване е най-добре доктор Андреева да сяда и да си пише оставката, защото подобно изказване е несъвместимо с поста, който зае. Това не говори добре за нея, за новото правителство, за неговите приоритети и за министър-председателя Орешарски, който предлага за здравен министър човек, чиято първа работа очевидно е да промени във вреда на хората вече приет закон.

Когато от „Атака" идва популисткото искане за отмяна на пълната забрана за тютюнопушенето е едно, но когато член на правителството и то здравният министър го поиска - нещата вече изглеждат съвсем различно.

Не съм виждал приоритетите на д-р Андреева в ресора, който оглави, но след днешното й изказване те най-вероятно изглеждат така:

- да се съобразим с популисткото искане на Атака и да върнем тютюнопушенето на закритите обществени места;

- да удовлетворим исканията на тютюневото и ресторантьорското лоби;

- да се харесаме на заклетите пушачи;

- да има повече болести на белите дробове и рак, за да може да се купуват повече лекарства и да се продават повече клинични пътеки;

- да учим от малки децата да пушат, защото те така ще пораснат големи пушачи и ще купуват много цигари;

- да се разграничим от Европа и света, където строгите закони за тютюнопушенето на обществени места са приети и с в интерес на общественото благо, и в интерес на здравето на отделния човек;

- да покажем на хората, че не ни пука за тяхното мнение и е важно да се съобразяваме с интереси, които ни се диктуват отвън.

Срамота д-р Андреева, излагате лекарската професия и лепвате петно върху имиджа на новото правителство!

Одобрявате ли идеята за отпадане на пълната забрана за пушене в заведенията - можете да изразите вашето мнение в анкетата на Дарик ТУК