За оставките след изборите
За оставките след изборите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Сергей Станишев е категоричен, че всеки, който постави под въпрос лидерското му място в БСП, трябва да се възприема като саботьор. Интересна интерпретация на фактите около изборите в ляво от лидера, за когото 8 областни града и загуба на президентската кандидатура, са неподценим успех. По тези и други интересни въпроси около изборите, за загубилите и спечелилите коментираха в предаването „Челюсти" политическите анализатори Румяна Коларова и Татяна Буруджиева.

Много е важно след избори да се направи ясен анализ какво точно се е случило и какви са приоритети пред една партия, беше категорична Татяна Буруджиева. „Никога не съм приемала искането на оставки по този начин. В БСП това е една традиция, защото по мои спомени Първанов, докато беше ръководител на БСП, всяка година му искаха оставката и всяка година БСП загиваше. Самият Първанов има поне три тежки кампании, загубени, което не му попречи да си е лидер на БСП и след това да си спечели онези важни избори", допълни Буруджиева. Тя обясни, че президентски избори не се печелят лесно.

Според Румяна Коларова за десет години Станишев е направил и всичко необходимо, но от гледна точка на динамиката на една партия, на ресурса за лидерство, се усеща една изхабеност. „След като 10 години си бил и в изпълнителната власт като министър-председател, вярно, удържал си две години, но това, че веднага не си подаде оставката 2009 г. изигра изключително положителна роля за БСП", каза още Коларова и допълни, че от тази гледна точка не трябва автоматично да се подават оставки след дадена загуба, но 10 години са много.

Цялото предаване „Челюсти":