За колко време мигрантите се адаптират към чужда страна?
За колко време мигрантите се адаптират към чужда страна? / БГНЕС

Стилът на мислене и социалните ценности на мигрантите се променят и се адаптират към ценностите на обществото за едно поколение, твърдят британски учени в изследване, публикувано в сп. PLоS ONE.

Специалистите са стигнали до заключението, че децата на мигрантите във Великобритания вече са склонни да мислят и да разсъждават като типични британци. Учените са изследвали членовете на британската бангладешка общност в градчето Тауър-Хамлетс, където числеността им е 32 процента от цялото население.

Било е оценено поведението на 108 мигранти от първо поколение, пристигнали във Великобритания след 14-годишна възраст, а също на 79 мигранти от второто поколение, които са били родени и възпитани във Великобритания. Мигрантите от първото поколение са били склонни към колективизъм, неуспехите си са обяснявали с външни фактори - тоест не са разсъждавали като хора от западна държава.

Тези жени са "уличници", обект на похот и презрение

Показателите при второто поколение са се оказали различни: тези хора са били по-малко склонни към колективизъм, а успехите и неуспехите по-често са обяснявали с вътрешните предразположености и характеристики на човека, както жителите на Запада. Тези промени са настъпили, въпреки че много от анкетираните са запазили вярата и културата на родителите си.

Според мнението на изследователите, получените резултати ще помогнат да се разсеят опасенията, че мигрантите не приемат ценностите на коренните жители, които често се страхуват, че културата и начинът им на мислене могат да бъдат изместени от различните възгледи на мигрантите.

Източник: БТА