Възможно е присъдите на сестрите да бъдат потвърдени
Възможно е присъдите на сестрите да бъдат потвърдени / netinfo

Възможно е смъртните присъди на българските медицински сестри, които са обвинени в умишлено заразяване с вируса на СПИН на повече от 400 либийски деца, да бъдат потвърдени. Това заяви пред Дарик зам.-министърът на външните работи Феим Чаушев.

„Всичко е възможно, макар че не отдавам голяма сериозност на тази хипотеза, защото по моя преценка нещата вървят по план”, допълни Феим Чаушев.

Ако има такова решение, не трябва да изпадаме в песимизъм, а просто проблемът ще намери своето решение и развръзка. Решение ще има в края на краищата в наша полза.

Смятате, че либийският лидер ще помилва българските медицински сестри?

Решение на проблема ще има, има воля от всички страни и разбира се преди всичко от либийското ръководство има политическа воля този проблем да бъде решен колкото се може по-бързо.

Дори при един безкрайно лош вариант, какъвто е потвърждаването на смъртните присъди, вие сте спокоен, че крайното голямото решение ще бъде в полза на българките?

Надявам се, че така ще бъде, защото при една негативно развитие на нещата, ако има смъртни присъди, оптимизма си остава и да има такова решение на съда. Проблемът пак ще намери своята развръзка и решение.

Кога ще е следващата среща в четиристранния формат Либия – България – САЩ – ЕС, в които се решава и съдбата на медиците и съдбата на болните деца?

Сега не се предвижда такава среща, трябва да мине следващото заседание на съда.