Въпроси към следващия американски президент за външната политика
Въпроси към следващия американски президент за външната политика / netinfo

Как следващият президент на САЩ възнамерява да се справи с катастрофалната война в Ирак? Това е най-важният външнополитически въпрос в тазгодишната предизборна кампания, но далеч не е единственият. Неуспехите на управлението на Джордж Буш се простират далеч извън границите на Ирак. Той наруши международни договори, подложи на силен натиск и отчужди стари съюзници, предизвика стари и създаде нови врагове. Преди американците да изберат президент, те трябва да знаят по какъв начин той или тя планира да възстанови военната мощ на САЩ и техния международен престиж, както и какъв подход ще предприеме по редица трудни предизвикателства по света.

 

Това е нашият списък с въпроси, който в никакъв случай не е изчерпателен.

Лидерство на международната сцена

Твърде много хора, които дълго време се възхищаваха на САЩ като своеобразен стожер на демократичните ценности, вече се отнасят с подозрение и страх към страната. Какви стъпки биха предприели кандидатите, за да възстановят репутацията на Америка и способността й да ръководи? Дали незабавно ще закрият затвора Гуантанамо? Дали ще се присъединят към международен договор за справяне с климатичните промени и дали ще притиснат Сената да ратифицира договора за пълна забрана на ядрените опити?

Китай

По какъв начин кандидатите биха ръководили отношенията със засилващия се Китай? Как биха се справили със сложната задача да участват в потенциална военна надпревара, като същевременно окуражават демократичните реформи там? Как биха убедили Пекин да окаже съдействие за осуетяването на севернокорейската ядрена програма и сдържането на иранските ядрени амбиции, или да изиграе конструктивна роля в Судан и Бирма? Какви отношения биха поддържали с Тайван?

Неразпространение на ядрени оръжия

Буш наруши договори за контрол на въоръженията, предложи на Индия да й продаде ядрени технологии за граждански цели и после не можа да разбере защо толкова много държави не бяха възмутени от лошото поведението на Иран относно ядрената си програма. Имат ли кандидатите готови практически планове за спиране на разпространението на ядрени оръжия? Дали биха се съгласили да съкратят сериозно американския ядрен арсенал, да се откажат от разработването на нови ядрени оръжия и да убедят руснаците да сторят същото? Ако кандидатите разглеждат атомната енергия като начин да се удържи глобалното затопляне, по какъв начин биха гарантирали, че нейното разпространение няма да доведе и до разпространението на ядрени оръжия?

Русия

Президентът Владимир Путин смаза съперниците си, затвори повечето независими медии и почти угаси надеждите за демокрация в страната. Вашингтон се нуждае от съдействието на Москва по редица опасни въпроси. Какви отношения биха поддържали кандидатите с една все по-автократична и все по-силна Русия?

Бюджетът за отбрана
Въпроси към следващия американски президент за външната политика
netinfo

Годишният военен бюджет на Съединените щати е около 500 милиарда долара, плюс почти 200 милиарда допълнително за Ирак и Афганистан. Това означава, че разходите за отбрана са нараснали с 62 процента през мандата на Буш. А облекчение на военния бюджет не се очертава в близко бъдеще. Американската армия, както по отношение на жива сила, така и на бойна техника, е твърде претоварена. Дори новият президент да се ангажира с бързо изтегляне от Ирак, той или тя ще продължи да се нуждае от голям бюджет, за да възстанови щетите и за да гарантира, че страната е в състояние да се справи и с нови опасности. Ще се наложи да се вземат компромисни решения, например какви оръжейни разработки да се прекратят, какви нови придобивки да се търсят, дали Пентагонът да превърне изграждането на нации в своя основна мисия, дали Държавният департамент да играе по-важна роля в следвоенното възстановяване.

Употреба на сила

Всички президенти с основание си запазват правото да предприемат военни действия, за да защитят националните интереси. Какво научиха от Ирак за употребата на сила кандидатите? Вярват ли в необходимостта от превантивни удари? Какво мислят за хуманитарните интервенции?

Тероризъм

Представлява ли войната срещу тероризма военен сблъсък? Трябва ли този сблъсък въобще да бъде наричан война? Как кандидатите биха подобрили способностите на американското разузнаване и как биха привлекли повече съдействие от държавите

по света? Какво ще направят, за да изгонят Ал Кайда от Пакистан? Как биха си осигурили съдействието на Пакистан, като същевременно притиснат страната да задълбочи демократичните реформи, които са от съществена важност за дългосрочната й стабилност? Каква е тяхната стратегия, за да попречат на талибаните и Ал Кайда да възвърнат контрола си над Афганистан?

Близкият Изток

Въпроси към следващия американски президент за външната политика
netinfo
Макар и твърде малка и твърде закъсняла, Джордж Буш даде началото на израело-палестинска инициатива за мир. Какво трябва да правят Съединените щати, Израел, палестинците и арабските държави, за да увеличат шансовете за успех на инициативата? При положение, че Хамас контролира ивицата Газа, дали решението е наистина надеждно? Как могат Съединените щати едновременно да защитават Израел и да го насърчат да постигне мирно споразумение с палестинците?

Иран

Иран продължава да се противопоставя на Съвета за сигурност на ООН, като обогатява уран - най-трудната част от процеса на създаване на бомба. Доколко ясна и реална е опасността? Какво са готови кандидатите да предложат на Иран в замяна на отказване от ядрените му амбиции? Ако Иран не прояви интерес, съществуват ли реалистични варианти за военно решение? Трябва ли Иран да прекрати всякаква помощ за Хизбула и Хамас? Може ли Иран да бъде удържан без военна конфронтация?

Северна Корея

От началото на първия мандат на Буш насам, Пхенян извърши изпитания на ядрени устройства и произведе достатъчно гориво за десет или повече ядрени оръжия. Преговорите за прекратяване на ядрената програма на Северна Корея изглежда стигнаха до задънена улица. Дали кандидатите биха продължили тези преговори, дали биха предложили допълнителни стимули за ядрено разоръжаване, или ще търсят нови начини за оказване на натиск върху Пхенян?

Ирак

По отношение на Ирак все още съществуват множество неизяснени въпроси. Повечето от дискусиите по време на предизборната кампания се въртяха около миналото (кой е подкрепил войната и кой не). Избирателите трябва да знаят повече подробности за това какво би направил техният кандидат веднага след поемането на поста. Дали възнамеряват да оставят или да изтеглят армията от Ирак, как биха ускорили процеса на политическо помиряване там. По какъв начин биха гарантирали, че хаосът в Ирак няма да прелее извън границите на страната?

Американците заслужават да чуят отговорите на кандидатите много преди да тръгнат към урните.  /БТА/