Въпрос на компетентност
Въпрос на компетентност / netinfo

Нестандартността е едно. Елементарната политическа компетентност е друго. Неволите на Сеголен Роаял във френската президентска предизборна кампания биха могли да се припишат на много неща.

С нея се държат по-безкомпромисно, защото е жена. Нестандартният й стил - първо да изслушва хората, а после да говори - среща неразбирането на медиите и враждебността на старите изпечени политици от Социалистическата партия.

Проучванията на общественото мнение, които често са грешали в миналото, не показват наличие на провинциална подкрепа за мадам Роаял, нито скок в записванията в избирателните списъци на млади разочаровани избиратели, които в мнозинството си са с леви убеждения.

Остават около девет седмици до първия тур на 22 април. Все още много неща може да се променят. Има обаче един проблем. Това е голям проблем за левоцентристите във Франция, които миналата година бяха убедени, че единствено мадам Роаял може да надвие красноречивия и самоуверен кандидат на десноцентристите Никола Саркози. Това е проблем за хората навсякъде, които биха искали - по съвсем уважителни причини - да видят победата на една жена.

Проблемът е мадам Роаял. Не е нужно да си голям политически стратег, за да предскажеш, че жена, която е сериозен кандидат за президентския пост на Франция, ще бъде подложена на изпитание за държавническите си качества. Дали звучи авторитетно по въпроси на външната политика? По въпроси на отбраната? Искаше се само елементарна компетентност. Вместо това мадам Роаял лекомислено заяви, че китайската правосъдна система е по-ефикасна от френската, защото действа по-бързо. Тя показа също, че няма представа с колко подводници с ядрени ракети разполага Франция.

Това не е лош късмет или мръсни номера. Чиста проба арогантност от страна на мадам Роаял е да мисли, че не й се налага да научи такива неща и че изборите може да бъдат спечелени само на избраното от нея бойно поле на "демокрация с участие" и "народни" теми като заетостта и образованието.

Последната й неволя - оставката на Ерик Бесон, неин основен икономически съветник, също сигнализира важен недостатък на мадам Роаял като политическа фигура. Той искаше открито обсъждане на цената на новите социални програми, които тя обяви в неделя. Тя обаче нямаше такова желание.

Мадам Роаял се представя като политик от различен тип, който е по-близко до народа и не е част от "елита". Няма нищо особено различно или нестандартно в отказа да обсъдиш цената на това, което предлагаш.

До момента мадам Роаял не успява да направи прехода от победоносен кандидат на първичните избори на Социалистическата партия към авторитетен национален кандидат за президент. Тя има нова възможност да постигне това в двучасова телевизионна сесия на въпроси и отговори с избиратели в понеделник. Ако се провали, има реална опасност кампанията й да се обезсили, а народният вот да се разпръсне до крайните проявления на левицата и десницата, както стана през 2002 година./БТА/