Всичко свърши за Хилари Клинтън, пише британско издание
Всичко свърши за Хилари Клинтън, пише британско издание / снимка: БГНЕС

Всичко свърши. Дори Хилари Клинтън трябва да се научи да си тръгва навреме, пише лондонският "Таймс" в редакционен коментар за борбата за номинацията на демократите за предстоящите през ноември президентски избори в САЩ.

Барак Обама спечели убедително първичните избори на Демократическата партия в Северна Каролина във вторник, а Хилари Клинтън удържа победа с минимална преднина пред своя опонент в Индиана.

За получаване на номинацията на Демократическата партия е нужна подкрепата на 2025 делегати на партийната конференция. До момента Барак Обама има 1876 делегати, а Хилари Клинтън - 1729.

В оставащите шест първични избори се разпределят още 217 делегати. Отделно има още известен брой "суперделегати" (видни партийни фигури или влиятелни лица), които още не са обявили за кого от двамата ще гласуват.

Хилари Клинтън доказа, че е чудесен боец, но не успя да докаже, че е победител, коментира "Таймс".

Последните два етапа от първичните избори й бяха необходими, за да убеди суперделегатите, които още се колебаят, да я подкрепят на партийната конференция. Те обаче не дават никакви признаци, че ще й предоставят подкрепата си, отбелязва вестникът, цитиран от Би Би Си.

Хилари все още може да стане президент, ако се
Всичко свърши за Хилари Клинтън, пише британско издание
netinfo
оттегли от надпреварата в този момент. Така ще намали щетите, които нанася и на собственото си реноме, и на своята партия, твърди изданието.

Според "Таймс" бившата първа лейди на САЩ трябва да се концентрира върху подготовка за президентската кампания през 2012 г., когато ще е на 64 години.

А настоящата година, ако в лагера на Обама не се случи някаква внезапна катастрофа, обещава политически дуел между ветеран от виетнамската война (републиканския кандидат Джон Маккейн) и млад афроамериканец, който по възраст би могъл да е син на ветерана, прогнозира вестникът.

Барак Обама далеч не е първият кандидат в американската политика, който обещава на страната си промени. Той обаче е първият, който олицетворява така очевидно тези промени. Същинската му кампания тепърва започва, пише "Таймс". (БТА)