Вивека Ериксон: Брюксел забрани да ловим сьомга с рибарски мрежи!
Вивека Ериксон: Брюксел забрани да ловим сьомга с рибарски мрежи! / netinfo

Англичаните влагат особен смисъл, когато пишат или произнасят следното определение за дадено място – summer playground. За тях това не значи просто лятно място, където можеш да се забавляваш, или поредният курорт.

Summer playground е мечтана дестинация за почивка, където питието на плажа винаги е студено, температурата на водата отлична, а вечерите са изпълнени с особени моменти, за които разказваш години наред. Не е задължително това място да е пренаселено или да изобилства с барове, ресторанти и други подобни. Задължително е обаче да бъде остров, да има директни полети и тълпи от красиви хора, които прииждат в петък и си тръгват в неделя вечер.

Най-близо до България, подобно място е Миконос. Мястото понякога е прекалено скъпо, твърде модерно или със сериозно гей-присъствие. Но винаги е хит и винаги е летен остров на съкровищата. В началото на всеки сезон Миконос присъства на видно място в графата "възходящи дестинации".

Честно казано, не очаквах, че точно във Финландия ще открия друг подобен остров. Последният ден от престоя ни в Хелзики като част от проекта Дарик M-Tel Traveller, уморени от дългата серия срещи, с колегата Дюзев се отправихме с особено очакване към летището на Хелзинки, за да вземем кратък полет до Оланд.

Закътан между Швеция и Финландия, Оланд е архипелаг от 6500 острова, които са малко населени, с не повече от 26 хиляди души. Столицата Мариахамн, където живеят почти половината от жителите на острова, е удивително тихо място, където престъпленията са истинска рядкост.

Имам чувството, че двата ежедневника – Оланд и Ниа Оланд - биха писали дълго за дупка по пътищата, тъй като на острова всичко е така добре уредено, че наистина не знаеш какво, по дяволите, може да промени спокойния живот на местните жители. Вярно, веднъж имало дори банков обир, който и до днес забавлява столичани. Но това е всичко.

Вивека Ериксон, министър-председател на Оланд, също си спомня за този банков обир. И за куп други неща, за които си говорим, по време на интервюто ни. Напомня ни, че дори този банков обир е смешен сам по себе си (нападателят използвал детски пистолет, а полицията го хванала след три минути).

В Оланд дори няма резки климатични промени. Ще кажете – подобни острови, целунати от слънцето, понякога са жертва на вулкани, земетресения, цунами, урагани. Не и в Оланд.

Морето е спокойно, хората са спокойни, дори тонът, с който местните говорят, винаги е спокоен. А местните говорят шведски, макар че Оланд е автономна провинция, демилитаризирана, със самоуправление, собствен флаг и марки, собствен интернет домейн, но въпреки това част от Финландия.

Местната валута е евро. Най-популярното ново заведение се нарича Umbra, а на минута от него е офисът на министър-председателя, г-жа Вивека Ериксон.

Вие говорите шведски, но сте част от Финландия. Как се справяте с това?

Ние сме част от Финландия, да, но имаме този особен автономен статут, който ни позволи да създадем много успешно общество. Мисля, че именно заради нашата автономност ние успяхме да направим всичко това.

И все пак – защо шведски, а не финландски?

Шведски, защото, когато погледнем назад в историята, Оланд и Финландия са били части от Швеция. След войната между Русия и Швеция се наложило Финландия и Оланд да бъдат отстъпени на Русия. След независимостта на Финландия хората от Оланд отново поискали да станат част от Швеция, не искали да са част от Финландия. Ние говорим шведски и много от обичаите ни са свързани с Швеция.

Пристигнахме вчера вечерта на този спокоен остров, слънцето грееше сякаш е ден, птичките чуруликаха, по улиците рядко виждахме хора, невероятна тишина. Веднага разбрахме защо хората остават вратите на къщите си отворени, а колите – отключени. Има ли въобще престъпления на този остров? Трябва ли да се страхуваме от нещо?

Така е, спокойно е, когато аз отивам в града с колата си, не винаги заключвам вратата. Чувствам се сигурна. Разбира се, Оланд е разположен в средата на Балтийско море, близо до Швеция и Финландия, и влиянието на големите градове се усеща все по-често. Така че понякога има и престъпления.

Какви например? Кое е най-голямото престъпение, извършено на острова?

От статистическа гледна точка ще ми е трудно да кажа кое е най-голямото престъпление. Имаме проблеми с трафика на наркотици и използването им от младите. Заедно с наркотиците идва и известно насилие. Това е един от проблемите.

Има ли много чужденци, които искат да живеят тук? Снощи чухме руска реч например…

Да, руснаци живеят тук. Впрочем, в Оланд живеят хора от 75 различни страни. Те говорят около 45 различни езика.

Вярно ли, че не е позволено на финландците да купуват земя тук?

Така е, но не съвсем. Имаме система, която се опитва да запази земята на острова в ръцете на местните жители. Това е описано подробно в акта за нашата автономност.

Тоест, ако българин си хареса къща тук, може ли да я купи или не?

Ако се премествате да живеете, значи, че идвате във Финландия, тъй като Оланд е част от Финландия и за вас ще важат същите закони, каквито важат за финландците.

Какви са цените на къщите тук?

Сравнително високи. Освен това, ние сме малко общество, няма чак такава конкуренция и цените остават високи.

В колко от всичките 6500 острова живеят хора?

В не повече от 60.

Макар и да сме били само на един от тези острови, оставаме с впечатлението, че тук е идеалното място да отгледаш детето си. Как минава денят на едно семейство в Оланд?

Без да имам деца, имам сравнително добра представа за това. Например в нашата къща денят започва около 8 ч сутринта, а тези, които имат деца, стават малко по-рано, за да ги заведат на детска градина.

Децата ходят на детска градина и училище тук. Имате ли университети?

Не. В образователната ни система няма висше обучение. Младите хора отиват най-често в Швеция, за да завършат образованието си.

Но имате парламент, нали така? Колко на брой са депутатите?

Тридесет.

И това е достатъчно?

Да, абсолютно.

Имате ли посолства, чуждестранни мисии?

Консулства на Швеция и Русия. Според нашата автономност, компетенцията за мисиите на Оланд в чужбина е на Финландия. Нямаме външна политика, но все пак сме член на Nordic Council.

Когато става дума за външна политика, какво е становището на жителите на Оланд относно членството ви в Европейския съюз?

Мисля, че Европейският съюз създаде известни проблеми на нашата система, на нашата автономност. Оланд каза "да" на членството, като Финландия, въпреки че имаше възможност да каже и "не". Имахме два референдума, така че наистина можехме да избираме – първо като част от Финландия и после като самостоятелна, автономна област. Станахме член на Европейския съюз през 1995 година.

Разбира се, ние нямаме влиянието на страните-членки, въпреки че сме автономни. От гледна точка на системата, Европейският съюз е известен проблем за нас, но от икономическа гледна точка не е така. Въпреки това хората тук си задават въпроси – Съюзът е някак си далеч, въпросите се решават на прекалено високо ниво.

Брюксел забранил риболова със старите рибарски мрежи, противопоставил се на старинния ви ритуал за пролетен лов на патици, както и дъвченето на тютюна snus. Недоволни ли са хората?

Да, хората не са много щастливи от тези решения, особено това глупаво решение да не можеш да ловиш сьомга със старите, традиционни рибарски мрежи. Заради подобен род неща местните са разочаровани от Европейския съюз. Мисля, че Съюзът се бърка в неща, които трябва да решаваме сами.

Колко ежедневника имате?

Два, излизат всеки ден без неделя.

Коя е голямата новина днес, може ли да ни покажете какво пише на първите им страници?

Да, веднага ще видя. Ежедневниците са Оланд и Ниа Оланд. Първоначално беше само един вестник – Оланд, но в един момент част от журналистите напуснаха и създадоха Ниа Оланд. Тогава мнозина хора от острова ги подкрепиха, дадоха свои средства, направиха компания и създадоха Ниа Оланд. Новините днес са свързани с предстоящия футболен мач – нашият отбор ще играе срещу един шведски. Трябва да отидете на този мач. Другите новини са за пожари, тъй като сезонът е твърде сух, не вали дъжд и в гората има огнища на пожари.

Това са новините, разбирам, но в един малък град, където всички се познават, възможно ли е да има тайни?

Възможно е, но е трудно.

Един от големите спонсори на спортни събития е компанията Paf, която е пионер в онлайн-казино игрите. Имате ли казина на острова?

Много малко, хората играят предимно от компютрите си.

Идват ли туристи с фериботите само за хазарт?

Не, те играят предимно на самите фериботи. Предпочитат онези машини, как се казват, едноръките бандити.

Вие лично - къде е вашият туризъм, как почивате?

Аз живея на 20 километра от работата си. Имам си лятна къща на около 30 минути път с ферибот. Тя е на малък остров, много близо до морето. Това е любимата ми почивка.