Вигенин: Популисти поставят под съмнение правата на българи
Вигенин: Популисти поставят под съмнение правата на българи / снимка: БГНЕС

На фона на все по-голямата подкрепа за популистите в редица страни отговорността на политиците е да ограничат тези тенденции и да установят истински европейски дебат преди изборите за Европейски парламент, пише българският външен министър Кристиан Вигенин в статия за европейския портал Еурактив.

Въпреки предизвикателствата, пред които все още сме изправени, очакваме с нетърпение 2014 г. с надежда и оптимизъм. Тази година ще има много събития с голяма важност за бъдещето на европейския проект. Изборите за Европейски парламент през 2014 г., които са първите избори от влизането в сила на Лисабонския договор, са планирани за май. Те дават възможност за засилване на демократичната легитимност и повишаването на общественото доверие в европейския проект.

Партиите, защитаващи популистки идеи, печелят все повече поддръжници в редица държави-членки на ЕС. За съжаление, някои от тези послания поставят под съмнение не само европейските принципи и постижения, но и правата на българските граждани. Политиците и лидерите носят тежка отговорност да ограничават тези тенденции и да установят истински европейски дебат в предстоящата предизборна кампания, не само с оглед на използваната риторика, но също визията на ЕС и амбициите относно ролята му, включително на глобално ниво.

Резултатите от изборите за ЕП до голяма степен ще определят чертите на другите европейски институции. Българското председателство през 2018 г. също ще работи с тези нови институции. Друга важна задача за нас е да се справим с последиците от финансовата и икономическа криза, които породиха недоволство, загуба на доверие в ЕС и отчуждаване на европейските граждани. И въпреки съвместните усилия, които съюзът вече полага, не можем да останем безразлични към смущаващата тенденция на повишаващ се евроскептицизъм.

Въпросът за изграждането на стабилен Икономически и валутен съюз беше и ще продължи да бъде във фокуса на ротационните председателства на Европейския съвет. Българската държава подкрепя създаването на банков съюз като начин за подобряване функционирането на Икономическия и валутен съюз, за възвръщане на финансовата стабилност и за осигуряване на нормално кредитиране за икономиката. Едновременно с това от съществено значение е да гарантираме запазването на единството на вътрешния пазар и на финансовите услуги и пълно зачитане на интересите на държавите-членки извън еврозоната.

Ефективното прилагане на механизмите на новото икономическо управление в ЕС и еврозоната и балансът между мерките за фискална дисциплина и тези за растеж и заетост са от съществено значение за солидно излизане на ЕС от кризата. Наред с усилията за справяне с макроикономическото неравновесие и стабилизирането на банковия сектор, особено внимание трябва да се обърне на социалните последици от кризата.

2014-а е първата година на новата финансова рамка. Навременното прилагане на новите оперативни програми е от важно значение. Нашата амбиция е еврофондовете да бъдат използвани по най-ефективния начин с цел намаляване на различията на икономическо и социално равнище в Европа и постигане на възможно най-голям ефект върху икономическото развитие на нашата страна.

През 2014 г. ЕС ще продължи да се изправя пред предизвикателства, произтичащи от повишаването на миграционния натиск. Нашата способност да осигурим последователни и навременни мерки и действия е от ключово значение за справяне с рисковете за сигурността пред отделните държави-членки и ЕС като цяло. Засилването на прилагането на Общата европейска система за предоставяне на убежище и развитието на интегриран подход за управление на границите, както и повишаване на превантивните действия в третите страни по произход и транзит на нелегални имигранти е много важно. България е ангажирана да работи за установяването на по-гъвкав и ефективен цялостен подход за управление на миграцията, основан на принципите на солидарност и пропорционалност.

2014 г. ще даде нов импулс на разширяването на ЕС. Началото на преговорите за присъединяване на Сърбия и постепенното нормализиране на отношенията с Косово са добър знак за целия регион и служи като потвърждение на мотивационните последици на европейската перспектива. Очакваме държавите, чийто напредък към ЕС все още е недостатъчен, да демонстрират необходимата решителност, смелост и политическа отговорност и да предприемат уместните стъпки за по-бързо разширяване на зоната на мир, стабилност и просперитет в целия регион на Западните Балканите.

Важен въпрос за нас е присъединяването на България в Шенгенското пространство и очакваме да продължим активните разговори с нашите европейски партньори и през 2014 г. Нашата страна изпълни всички условия и изисквания за членство в Шенген. Въпреки икономическата криза, начинът, по който България се справя с бързо нарасналия брой на имигрантите миналата година, показва, че нашата страна де факто изпълнява всички отговорности на страна член на Шенгенското пространство. България ще продължи да работи с европейските си партньори за постигане на положително решение възможно най-скоро, завършва Вигенин.(БГНЕС)