В. Сънди пийпъл: Купете нашите бебета!
В. Сънди пийпъл: Купете нашите бебета! / netinfo

Отчаяните британци, които не могат да имат деца или пък им е отказано осиновяване, лесно могат да си купят дете в Източна Европа, пишат Даниъл Джоунс и Нада Фархоуд в статия, публикувана в неделното издани на в. "Пийпъл".

Изпадналите в бедност семейства са готови да продадат бебето си срещу 3000 евро без никакви въпроси, установили са двамата разследващи журналисти.

Порочната търговия процъфтява в Румъния и България след присъединяването на двете държави към Европейския съюз през януари. Свободното движение между страните членки улеснява трафика на деца във Великобритания, отбелязват авторите.

Организираните вериги често се ръководят от безмилостни гангстери, привлечени от възможността да натрупат огромни печалби. Някои дори наемат "посредници", които крадат бебетата от бедните семейства.

Двамата журналисти под прикритие описват два случая, в които се представили за двойка, желаеща да купи дете от Румъния. В единия самотна майка на осем деца им предлага най-малкия си син срещу 3000 евро, но е готова да продаде всяко от четирите си момчета. Сделката е договорена срещу депозит от 200 лири, като

посредникът уверява "осиновителите", че необходимите документи лесно могат да се уредят във Великобритания. Той намеква, че има и друг начин – с помощта на корумпиран местен служител.

Разследващите журналисти веднага съобщават за двата случая на местните власти и благотворителни организации. Сега тези деца може би ще бъдат спасени, но в Румъния и България има хиляди като тях, изтъкват авторите.

Според доклад на УНИЦЕФ през границите на Европа годишно незаконно се прехвърлят по 14 000 деца, отбелязва "Сънди пийпъл". /БTA/