В. Либерасион: Сесилия Саркози, законът на мълчанието
В. Либерасион: Сесилия Саркози, законът на мълчанието / снимки: BGNES

"Сесилия Саркози, законът на мълчанието", е заглавието на статия във френския вестник "Либерасион", посветена на ролята на съпругата на френския президент за освобождаването на българските медици в Либия.

Всекидневникът се спира на темата след отказa на президентството г-жа Саркози да бъде изслушана от бъдещата анкетна парламентарна комисия за Либия с мотива, че това би било противоконституционно, тъй като ще наруши принципа на разделение на властите. "Ще бъде ли тя недосегаема?", пита се "Либерасион".

За сметка на това обаче, отбелязва изданието, генералният секретар на президентството Клод Геан, който придружи съпругата на държавния глава по време на двете й посещения в Либия през юли, ще се яви пред комисията. "Той гори от нетърпение да изясни националното представяне на историята на тази мисия, която бе блестящ успех", заявил говорителят на Елисейския дворец Давид Мартинон.

"Либерасион" се пита по този повод дали Геан не е бил хвърлен в огъня, за да бъде защитена съпругата на президента. Вестникът цитира председателя на Долната камара на парламента - Бернар Акоайе от президентската партия Съюз за народно движение, че аргументът за разделението на властите съответства напълно на конституцията, а изслушването на генералния секретар на президентството е демонстрация на голяма откритост, която отива отвъд институциите.

Пируетът на Елисейския дворец не убеждава истински опозицията, учудена от този отказ в момент когато комисията, която ще бъде създадена след края на парламентарната ваканция, все още не е поканила официално действащите лица, коментира "Либерасион".

Вестникът припомня, че Никола Саркози незабавно е подкрепил идеята за създаване на анкетна комисия, замислена да неутрализира полемиката за нещата, които са били дадени в замяна на освобождаването на българските медици, в случая подписани с Триполи оръжейни договори.

С риск да съживи дебата за липсата на официален статут на първата дама, Елисейският дворец не повдигна булото за ролята, която тя възнамерява да играе, коментира "Либерасион". Изданието цитира президентството, че "тя ще говори, когато пожелае... Това е нейна свобода, тя не е длъжна да дава отчет на никого". Мартинон отбелязал: "Първа дама на Франция, това не е пост." Ето нещо, което при всички положения ще бъде прието с единодушие", пише "Либерасион".