В застой ли е икономическото възстановяване на САЩ?
В застой ли е икономическото възстановяване на САЩ? / Guliver/Getty Images

Икономиката на САЩ се възстановява вече седем години. Само че защо толкова много американци не усещат това?

На хартия всички показатели са налице. Сегашният период на икономически растеж, който започна след глобалната финансова криза от 2008 г., е един от най-дългите в съвременната история на САЩ.

Статистиката показва, че пазарът на труда се подобрява и безработицата намалява. Около 14 милиона работни места са били създадени в частния сектор от 2010 г. Само промишлеността е добавила 900 000. А продажбите на автомобили са подобрили рекордите през 2015 г.

Президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джанет Йелън заяви, че "икономиката регистрира по-нататъшен напредък". Само че въпреки нейните успокоителни думи и всичките, по общо мнение, окуражителни данни, въпросът, който мъчи икономистите, е защо страната не е в по-добра форма.

Не е необходимо човек да погледне кой знае колко надалеч, за да види знаци за това колко е крехка икономиката. Нека вземем жилищния пазар.

11 милиона американци са изразходвали половината от доходите си за наеми през 2014 г. - рекорден брой, според годишния доклад за състоянието на жилищния пазар на Joint Center for Housing Studies към Harvard University. Старото правило е, че човек не трябва да харчи повече от 30% от своя доход за това перо от бюджета. При условие обаче че наемите се увеличават по-бързо от трудовите възнаграждения, това е невъзможно за мнозина.

Или какво да кажем за брутния вътрешен продукт (БВП), в който влиза всичко онова, за което ние си даваме парите? БВП на САЩ е нараснал само с 1,1% от януари до март.

Дори намаляването на безработицата не разкрива цялата картина. Делът на хората в трудоспособна възраст, които са наети на работа или търсят такава, е печално нисък. Сега той е 63% - най-ниското равнище от 70-те години на миналия век.

Основният фактор за това е, че икономическото възстановяване е по-крехко, отколкото ни се иска. Йелън даде да се разбере, че УФР ще повишава лихвите бавно. "Налице са структурни проблеми в икономиката и намаляване на участието на работната ръка на трудовия пазар, които ме безпокоят, заедно с усещането, че Вашингтон не работи", заяви Глен Хъбард, който бе председател на Съвета на икономическите съветници към Белия дом при президента Джордж Буш младши, а сега е декан на Columbia University business school.

Хъбард не е изненадан от тези проблеми, от които мнозина се оплакват, но твърди, че техните корени са отвъд финансовата криза.

"Икономиката като цяло е в много по-добро състояние заради търговските споразумения и имиграцията", казва той, "но има отделни индивиди, които може да не са. А ние като икономика не водим политика, която подкрепя конкретно работата в помощ на тези лица", отбелязва Хъбард.

"Смятам, че това е (причината за) трудностите, които наблюдаваме", казва той.
Неравенството в доходите между отделните държави намаля в резултат на глобализацията, но се увеличи вътре в самите страни. Така че докато работниците в някои части от света сега имат повече възможности, американци загубиха работните си места или трудовите им възнаграждения бяха понижени.

В действителност доходите на работещите семейства не са се увеличавали от десетилетия. Мнозина живеят от заплата до заплата. Според проучване, проведено неотдавна от УФР, близо половината от всички пълнолетни американци не могат да извадят 400 долара, за да покрият извънреден финансов разход като здравословен проблем или ремонт на кола.

Част от проблема е икономиката, която работи на принципа "победителят взима всичко". Положението е по-добро за тези на върха. Заплатите на онези в средата и на дъното не нарастват или дори по-лошо.

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди в публикуван неотдавна доклад, че неравенството в доходите може да се влоши, ако не бъде предприета намеса. МВФ се присъедини към все по-многочислената група на биещите тревога.

"Тревожа се, че сме попаднали в нещо като капан на неравенството", казва Алън Крюгер, бивш председател на Съвета на икономическите съветници към Белия дом при президента Барак Обама, който сега е професор по икономика и обществени въпроси в Princeton University.

"Фактът, че неравенството се увеличи толкова много в САЩ, че хората на дъното започват от толкова неблагоприятна позиция, ще направи по-трудно за тях да се придвижат нагоре" по социалната стълбица, подчертава Хъбард. "Затова аз мисля, че предизвикателствата, пред които ние сме изправени, са много по-големи, отколкото преди 20-30 години, когато неравенството току-що бе започнало да нараства", предупреждава той.

Това е обезпокоителен признак за една страна, която обещава хубав живот на онези, които работят здраво. Увеличаващото се неравенство заплашва да повлияе на икономическата динамичност на САЩ.

Икономическите трудности доведоха до нарастващо недоволство и гняв, подобни на чувствата, които накараха британците да гласуват за излизане на страната им от Европейския съюз.

Вероятният кандидат на републиканците на президентските избори в САЩ през ноември Доналд Тръмп се възползва от този засилващ се икономически популизъм. И една от основните теми по време на предизборната кампания със сигурност ще е дълбоко вкорененият гняв, който американците изпитват към елита и глобализацията.
За да не дойде краят на американската мечта, трябва да бъде възстановено благоденствието. Предизвикателството пред следващия президент на САЩ е как да стане това.

Източник: БТА