В смесените райони няма етническо напрежение
В смесените райони няма етническо напрежение / netinfo

В смесените райони няма етническо напрежение, има безработица и бедност и за българи, и за турци. Това каза в интервю за Дарик отец Боян Саръев. Той беше категоричен, че за палежа на джамията в Казанлък не стои политическа сила, а става въпрос по-скоро за стихиен и неорганизиран акт от страна на българи, подразнени от „преяждането” на ДПС с власт. Отец Саръев лансира още версията, че поругаването на религиозния храм именно в Казанлък е може би провокирано от факта, че там живее учредителят на Националното турско обединение, създадено на Бузлуджа от Мендерес Кунгюн.

Отец Саръев, съзирате ли провокация на някоя политическа сила зад палежа на джамията в Казанлък?

За провокация чак не бих казал в никакъв случай. Но в последните години ДПС прекалено много се „наяде” с власт. Прекалено много и демонстративно показа надмощие и сила над останалата част на българския народ и на българското общество и оттам се повиши излишно и самочувствието на електората на ДПС, което пък от друга страна дразни и унижава човешкото и национално достойнство на българина и съвсем естествено и нормално е да има от страна на българите някаква реакция. Имам предвид не организирано, а стихийно на някой човек, когото това високо самочувствие на електората на ДПС и въобще на ДПС е подразнило и той е решил по някакъв начин да реагира емоционално и спонтанно, хвърляйки факела в джамията. Което разбира се аз не одобрявам и не адмирирам в никакъв случай, но се опитвам да обясня причините, довели до пожара в джамията. И не случайно в Казанлък, защото там именно наглостта на мюсюлманите в България стигна своя връх като демонстрираха създаване на национална турска партия и т.н. за повече права. Ами оттук накъде? Оттук нататък какви повече права и за какво говорим въобще, след като никой не е лишавал в България мюсюлманите. Напротив, те винаги са получавали повече отколкото заслужават и са искали.

Имате предвид новата формация на Кунгюн? Той самият е от Казанлък. Може би това е провокирало християните да реагират?

Разбира се. Това допълнително накърнява националното и човешко достойнство на българина и явно на някой не им са издържали нервите и е реагирал спонтанно и емоционално.

Според вас ДПС с протестната си декларация от парламента и НС с декларацията от името на всички парламентарни групи, в която бе осъдено това посегателство, не „пресоляват ли манджата” политиците и всъщност така не провокираме ли изкуствено по-голям проблем?

Вижте, ако в България няма потенциална опасност от етнически конфликт и въобще от религиозни конфликти, ако няма такава потенциална опасност не би могло да съществува ДПС и няма на каква основа да съществува и от ДПС съвсем съзнателно поддържат и търсят този конфликт и това противопоставяне. И на тях това добре им дойде, за да могат още допълнително да създават чувство за вина у българина и на българската общественост, за да могат да награбят още власт и още материални благоденствия за сметка на останалата част от българския народ.

Вие така ли тълкувате обвиненията от ДПС и по-конкретно от Ахмед Юсеин, че именно „Атака” стои зад палежа на джамията в Казанлък, въпреки че организацията в самото подбалканско градче, както и на национално ниво се разграничи от това и също се обяви за това да бъдат задържани извършителите?

Аз не съм адвокат на „Атака”, но на цялата българска общественост е ясно, че „Атака” не е терористична организация за разлика от ДПС, която е именно зародена като такава и продължава да си съществува почти като такава терористична организация. Само че във времената е сменяла формите си на тероризъм. А „Атака” не е такава терористична организация, тя е градивна национална патриотично-отговорна и национално-отговорна организация, така че всякакви обвинения срещу „Атака” за палежа е изкуствено раздуване на този проблем.

А в Кърджали има ли високоговорители на джамията?

Не само в Кърджали, и в цялата кърджалийска област, и в територията на целите Родопи, зловещо звучат минаретата във всяко село и във всяка махала, та не се трае и не се търпи. Но фактически ДПС управлява държавата, ДПС диктува и правилата и ще бъде това, което ДПС поиска и както ДПС пожелае.

Хората там не протестират срещу шума.

Какво да протестират хората? Те са изпаднали в състоянието на безнадеждност вече. Всичко е в ръцете не ДПС и каквото каже ДПС, това става.

Според Вас има ли ескалация на етническото напрежение в момента в смесените райони?

Не, не бих казал, че има етническо и религиозно напрежение или каквото и да е напрежение, освен напрежението на безработицата и безпаричността, която еднакво тресе и българи и турци.