В Айова демократите избраха Обама, а републиканците - Хъкаби
В Айова демократите избраха Обама, а републиканците - Хъкаби / снимки: БГНЕС

46-годишният чернокож сенатор от Илинойс Барак Обама спечели кандидатурата за президент от редиците на Демократическата партия на партийните събрания в щата Айова, на които Хилари Клинтън понесе сериозно поражение. При републиканците на партийните събрания в щата Айова начело излезе бившият губернатор Майк Хъкаби.

Обама, който е сенатор едва от 2005 г., победи двама от най-опитните кандидати в лагера на демократите. Той получи 37,6 процента от гласовете и изпревари Джон Едуардс (29,75 процента) и Хилари Клинтън (29,47 процента), която остана на трета позиция според официалните резултати.

След победата си младият сенатор приветства "този избор на единството вместо разделението и изпращането на силен сигнал за промяна в Америка". Обама, който би могъл да стане първият чернокож президент, спечели в щат, където белите са 95 процента от населението.

Хилари Клинтън, която остава фаворит за кандидатурата на демократите на национално равнище, дълго време водеше в Айова преди да бъде догонена от съперниците си. Сенаторката от щата Ню Йорк обеща, че ще продължи да се бори и заяви, че е оптимистка и изпълнена с увереност преди партийните събрания в североизточния щат Ню Хемпшър във вторник.

От своя страна Майк Хъкаби, бивш губернатор на щата Арканзас и бивш баптистки пастор, който допреди няколко седмици беше почти неизвестен, спечели с лекота на партийните събрания на републиканците.

За двете големи партии бяха организирани 1781 партийни събрания в кафенета, църкви или библиотеки, а участието бе рекордно високо. Някои екипи бяха готови на всичко, за да убедят колебаещите се. "Можем да гледаме децата ви, да ви закараме до секциите за гласуване, да разчистим снега пред гаража ви", каза шефът на екипа на Клинтън - Тери Маколиф.

Майк Хъкаби, чиято кампания се опира на традиционните ценности на християнската десница (защита на семейството, противопоставяне на абортите), изпревари бившия губернатор на щата Масачузетс Мит Ромни - богат мормонски бизнесмен, похарчил милиони долари в Айова, където дълго време беше фаворит. Пред телевизия Ем Ес Ен Би Си Хъкаби каза язвително по адрес на противника си, че победата му доказва, че "хората наистина са по-важни от портфейла".

Мит Ромни бързо призна поражението си. "Поздравления за Майк. Сега ще се борим в Ню Хемпшър", заяви той пред телевизия Фокс нюз. Той добави, че е доволен от второто си място в Айова.

Въпреки победата в Айова обаче още нищо не е решено за Барак Обама или Майк Хъкаби. Публикувани в четвъртък допитвания в Ню Хемпшър поставят Хилари Клинтън начело при демократите и Джон Маккейн при републиканците.

Следващите важни етапи за посочване на кандидатите на двете партии за президент освен първичните избори в Ню Хемпшър са партийните събрания на 5 февруари в около 20 щата, в това число Калифорния и Ню Йорк.

Бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, който е сред кандидатите в Републиканската партия, пък предпочете да пропусне щата Айова и зимните му студове и да замине за радващия се на по-приятен климат щат Флорида. "Ще напреднем при другите гласувания, остават още 28", каза той пред Ем Ес Ен Би Си.

Сенаторите демократи Джо Байдън и Крис Дод обявиха, че се оттеглят от състезанието след ниските си резултати - около 1 процент за Байдън и почти 0 процента за Дод.

След като кандидатът на Демократическата и на Републиканската партия бъдат избрани и утвърдени на партийни конгреси през лятото, президентските избори ще се състоят на 4 ноември, а президентът, който ще поеме поста от републиканеца Джордж Буш, ще встъпи в длъжност на 20 януари 2009 г. (БТА)