Унгарският премиер подава ръка на опозицията
Унгарският премиер подава ръка на опозицията / netinfo

Унгарският премиер социалист Ференц Дюрчани подава ръка на дясната опозицията. Това предаде Франс прес, като се позова на статия на Дюрчани, публикувана във вестник "Непсабадшаг".

"Унгария пое по лош път", предупреждава Дюрчани в статията в притурка, платена от Унгарската социалистическа партия. "Не искам нито да пренебрегвам, нито да търся извинения за нашите грешки и недостатъци", подчертава премиерът в критичния и самокритичен текст от близо 40 страници.

Премиерът споменава съвсем бегло за започнатите от правителството реформи в системите на здравеопазването и образованието. Същевременно Дюрчани предлага сътрудничество на основната опозиционна сила - дясната ФИДЕС-Унгарска гражданска партия. Статията е посветена главно на причините за разногласията между десницата и левицата.

Експертът Золтан Шомоди определи публикацията като доказателство за професионално използване на медиите от страна на Дюрчани. Габор Кунце, председател на коалиционния партньор на социалистите - Съюзът на свободните демократи, коментира, че премиерът е направил опит да смени тона в политическите дискусии.

Кунце обаче смята, че различията между управляващите и опозицията са големи и не може да се очаква сериозна промяна. Най-важното е, че опонентът ни също иска най-доброто за страната, но според собствените си ценности и философия, каза той.

През септември и октомври се стигна до най-сериозните размирици в Унгария от половин век насам, отбелязва Франс прес. Те бяха отприщени от изтекъл аудиозапис на реч на Дюрчани, в която той признава, че е излъгал за състоянието на икономиката, за да бъде преизбран на изборите през април миналата година.

Според експертите обаче това разкритие е било само повод за вълненията, тъй като политическите разделения в Унгария отдавна са дълбоки.