Уморена Америка
Уморена Америка / Gulliver/Getty Images

След цяло десетилетие на войни американците вече не искат да воюват. Повечето от тях са категорично против военна намеса в Сирия. Още повече, че до този момент никой не е в състояние да им обясни какво точно цели Обама.

И до ден-днешен си остава неясно каква е конкретната цел на Белия дом в Сирия. Да сплаши Асад? Да го накаже? Да окаже помощ на опозицията? Да отслаби военната мощ на режима? Да отправи послание към Иран и Хизбула? Официалните представители на САЩ не дават ясен отговор на тези въпроси.

Не по-малко раздвоени са американските граждани - най-вече що се отнася до въпроса дали биха подкрепили евентуална намеса в Сирия. След цяло десетилетие на военни действия в чужбина американците са съвсем наясно какво означава войната и каква е нейната цена. Това се вижда особено ясно на военното гробище в Арлингтън. На това място идват не само близки на загиналите войници - идват хора от цяла Америка. За всички тях военното гробище в Арлингтън е един вид предупреждение за ужасите на войната.

"Не искам война!"

"Вярно, че Асад е голям проблем, но дали Обама трябва непременно да започва нова война заради него", пита се един посетител, а друг допълва: "САЩ и без друго си имат достатъчно собствени проблеми. Така или иначе в момента няма начин да се намери адекватно решение на сирийския проблем".

Антивоенните настроения сред американците се усещат много отчетливо. Тъй като е наясно с това, външният министър Джон Кери съвсем открито засегна темата. Но го направи тъкмо в речта, в която обясняваше защо е нужна военна акция срещу режима на Асад:

"След десетилетие на войни американците вече не искат да воюват. Повярвайте ми, аз също не искам. Но това нежелание не ни освобождава от нашите отговорности. Копнежът по мир сам по себе си не води до мир. Историята ще ни даде лоша оценка, ако позволим на един диктатор да използва оръжия за масово унищожение".

Уморена Америка
netinfo

Но нито Джон Кери, който е ветеран от войната във Виетнам и неин противник, нито президентът Барак Обама, за когото знаем, че е отявлен противник на войната в Ирак, не са в състояние да обърнат американските настроения - така поне твърдят социолозите. Последното допитване на института "Пю" показва, че едва 29% от американците подкрепят евентуална военна интервенция в Сирия. 48% от анкетираните я отхвърлят, а близо една четвърт нямат окончателно мнение.

Лоши спомени

И още нещо стана ясно от това изследване: американците се страхуват от нови терористични удари - в отговор на евентуална военна акция срещу Сирия. Близо 60% от анкетираните се опасяват, че противно на всички уверения интервенцията може да се превърне в дълготраен ангажимент. Освен това мнозинството от запитаните се съмняват, че военната намеса ще предотврати трайно употребата на химически оръжия. Всичко това показва, че много от аргументите на американското правителство не намират подкрепа сред населението.

Скептицизмът на американците е предимно продукт на опита от войните в Ирак и Афганистан. Хората вече не знаят дали оправданията за легитимността на военната намеса отговарят на истината. Те много добре помнят уверенията, с които Буш оправда войната в Ирак.

Всичко това затруднява Обама още повече. Неговото правителство трябва не просто да обясни причините за евентуална военна интервенция в Сирия, но и по убедителен начин да омаловажи рисковете от подобна намеса.