Тъжен юбилей за Михаил Ходорковски
Тъжен юбилей за Михаил Ходорковски / netinfo

Михаил Ходорковски отбелязва годишнина, пише московският в. "Ведомости". От четири години вече бившият руски милиардер е зад решетките и ще лежи още четири, ако дотогава присъдата не се увеличи заради новите обвинения срещу него, допълва вестникът.

Бившият петролен магнат Михаил Ходорковски, най-богатият някога човек в Русия, излежава сега в сибирски затвор присъда за измама и укриване на данъци. След данъчното разследване основаната от него компания Юкос бе предадена в ръцете на държавата.

Според данни от допитване, разпространени вчера, хората в Русия като цяло са безразлични към Ходорковски и Юкос. Има си причина - 54 на сто от анкетираните смятат, че след делото Юкос бизнесът в Русия де факто не се е променил, посочва вестникът. "Нима общественото равнодушие не е чудесен фон, за да бъдат освободени Ходорковски и сие?" - пита "Ведомости".

Прокуратурата не желае да забравя за шефовете на Юкос. През изминалите 4 години в Русия бе назначен нов генерален прокурор, а следователят, образувал делото Юкос, вече е в пенсия, но обвинителите активно подготвят втори процес срещу бившите ръководители на компанията. Михаил Ходорковски и Платон Лебедев са обвинени този път в злоупотреби и пране на пари в рекорден размер - над 22 млрд. долара, припомня изданието.

Трудно е да съдим за мотивите това дело да продължи. Обществото също не намира обяснение, пише "Ведомости" и добавя, че според цитираното проучване над половината хора в Русия не разбират причините за новите обвинения.

Много са версиите какво всъщност е предизвикало разгрома на Юкос, станал знаково събитие за президентството на Владимир Путин. Далеч по-трудно се оказа да се приключи това дело, отколкото да се започне. Организаторите на операцията явно се колебаят как и с какво да я завършат, коментира "Ведомости".

Над 40 руски правозащитници и обществени дейци подписаха разпространено вчера обръщение до властите с молба за условно предсрочно освобождаване на Ходорковски и Лебедев. Документът е озаглавен "Делото Юкос - четири години открити политически репресии", информира "Газета".

Процесът срещу Ходорковски погреба реномето на съвременното руско правосъдие, заявяват авторите на посланието. Според тях властта вече е постигнала целта си - някогашният петролен гигант Юкос лежи в руини, а върху тях са израснали държавни корпорации. Ако властите държат Ходорковски и Лебедев зад

решетките още четири години или стигнат до там, че да стоварят върху тях нова присъда, това ще е проява на злобна отмъстителност, заявяват правозащитниците.

Всъщност няма шансове Ходорковски и Лебедев да излязат на свобода, добавя "Газета". (БТА)