Тръгват две дела за царските имоти
Тръгват две дела за царските имоти / netinfo

Софийска градска прокуратура започва две досъдебни производства за Царските имоти съобщи пред Дарик радио заместник главния прокурор Камен Ситнилски. С него разговаря Николай Христов.

За какво ще се отнасят двете дела за царските имоти и евентуално срещу кои хора ще бъдат заведени?

До края на седмицата, по всяка вероятност в четвъртък, Софийска градска прокуратура ще започне две досъдебни производства.

След приключването на проверката и изготвяне на становище на прокурорите, материалите се изпращат на съответната прокуратура, която е компетентна, в случа градска, и тя започва досъдебни производства, образува ги и ги възлага на съответния дознател.

Едното дело ще бъде за имотите, които се намират в Самоковска община. Това са Бистрица, Саръгьол и Ситняково. То ще бъде срещу длъжностни лица от областната управа. Вероятната първоначална квалификация на деянията ще бъде по чл.282 – за длъжностни престъпления.

Второто дознание ще бъде във връзка с Врана в София. То ще бъде също срещу виновни длъжности лица и по всяка вероятност също чл. 282 – длъжностни престъпления.

Към момента предполагам, че не можете да визирате хората, срещу които ще бъдат заведени тези дела.

За това казах виновни длъжностни лица. В рамките на една предварителна проверка едва ли може да се установят точните действия, още по-малко онези от тях, които съставляват престъпления, това става в рамките на едно досъдебно производство. Това ще зависи и от някои експертизи, които ще посочат обема на върнатите и тези, които е имал право да получи правоимащият, имоти.

Поради това кръгът от лица и точното им индивидуализиране ще се установи в рамките на досъдебното производство. След образуването предполагам, че ще бъдат дадени съответните указания за по-ритмични и интензивно действие, за сътрудничество и постоянно обсаждане и докладване на прокурорите, за да може в сравнително кротки срокове, свързани със закона, да приключим двете досъдебни производства и да отговорим конкретно за наличието на обвинение и обвиняеми лица.

В края на миналата седмица имаше един дебат в комисията по царските имоти в Народното събрание. От тях някакви материали вие получил ли сте?

От Народното събрание сме искали и сме получили всички материали, които са необходими. Първо писах на г-н Ранчев и много бързо ми бяха изпратени докладът на комисията и нейните две решения. На следващо място разполагаме със стенограмата от дебатите и решенията на Народното събрание. Получихме и други документи, които бяха подложени на оценка, включени в становището на прокурорите от ВКП. Те също ще бъдат изпратени на Градска прокуратура з приобщаване към останалите материали.

В момента се прави проверка за нивата, които България е достигнала в борбата срещу корупцията. Доколкото разбирам ще има три групи дала, които ще представим на европейските партньори. Има ли внесени дела срещу депутати до този момент в прокуратурата?

Проверката е насочена предимно по отношение на работата ни в борбата с измамите, корупцията и прането на пари. В списъците с делата сме посочили и такива, които са започнати срещу депутати, на които им е снет имунитета или сами са се отказали от него. До края на седмицата ще бъде приключено едно дело срещу депутат, това е срещу г-н Кузов, но то не е свързано с тази група, която ви казах. Може би, ако пожелаят европейските партньори ще се запознаят с него, но тъй като е с друг предмет на разследване и друго обвинение, може и да не се заинтересуват. Във всички случаи имаме готовност да им го предоставим, ако желаят.

До края на седмицата ще бъде внесено обвинение срещу г-н Кузов, така ли?

Да

Много се говори около злоупотребите във ВиК, Софийски имоти и Топлофикация. Там ще се намеси ли прокуратурата, както се намеси в случая със Софийски имоти? Имате ли такава готовност?

За ВиК вече сме започнали отдавна работата и имаме повдигнато обвинение. За Топлофикация се работи усилено, вероятно ви е известно, че миналата седмица – четвъртък и петък – наш прокурор замина за Австрия, който се свърза с австрийските колеги и на място са установили и решили доста въпроси. Що се отнася до Софийски имоти поне при мен все още не са минали никакви материали. Ако минат, те също ще бъдат подложени на оценка. Ако са достатъчни да започнем разследване, ще започнем, ако не ще се извърши и допълнителна проверка и по тях.

За Топлофикация скоро ще има ли повдигнати обвинения срещу конкретни лица? Хората, които миналата седмица главният прокурор визира, че евентуално са помагали на Вальо Димитров в това източване на дружеството …

В България няма практика да се започва досъдебно производство срещу така наречените „колективни органи”, но въпросът тук опира не до колективния орган, а до виновното поведение и действия срещу всеки един от директорите, както самостоятелно, така и в различни форми на съучастие.

Прокуратурата ще проверява всеки един от борда на директорите за евентуално съучастие?

Всеки един от борда на директорите самостоятелно и в съучастие с другите.

До къде стигна разследването срещу шефа на БЧК Христо Григоров?

Делото срещу Христо Григоров продължава и в момента, там срещаме затруднения във връзка с изготвянето на експертизите. При последното обсъждане, най-вече във връзка с констатациите по експертизата, се установи, че не са дадени отговори на някои въпроси поради което бяха дадени допълнителни указания за провеждане на допълнителни експертизи.