Три години след трагедия в Беслан ред въпроси остават без отговор
Три години след трагедия в Беслан ред въпроси остават без отговор / снимки: BGNES

Въпроси, останали без отговор, измъчват и до днес оцелелите от кризата със заложниците в Беслан, обзети от гняв срещу правителството на президента Владимир Путин, предаде Франс прес. Днес се навършват три години от трагедията, припомня агенцията.

На 1 септември 2004 г. бунтовници, настояващи за изтегляне на руските войски от Чечения, превзеха училище в северноосетинското градче в руската част на Кавказ, припомня БТА. Три дни по-късно сили на реда щурмуваха сградата. В кризата загинаха 332 души, повече от половината - деца.

Както всяка година след събитията, днес пред руините на училището ще се състои възпоменателна церемония с пускане на балони в небето - по един за всеки от загиналите, съобщи Комитетът на бесланските майки, който обединява повечето пострадали от терористичната акция.

Времето не е изличило нито болката, нито съмненията на местните жители. Както и много хора в Русия, те смятат, че властите продължават да крият от тях истината за плана, по който бе щурмувано училището, пълно с заложници. Официално бе съобщено, че терористите били атакувани след случайно избухване на донесени от тях бомби, посочва агенцията.

Все още няма посочен виновник за смъртта на тези над 300 души, възмущава се Сусана Дудиева, председател на Комитета, изгубила своя 13-годишен син.

Руският депутат Юрий Савелиев, член на парламентарната комисия по случая, обвини своите колеги, че прикриват истината за станалото. Физик и експерт по експлозиви, той твърди, че двата взрива в училището, станали причина за щурма на сградата, били предизвикани от гранати, изстреляни отвън.

Едва миналия декември комисията приключи своята работа с извода, че действията на специалните сили не са заплашвали живота на заложниците. Наскоро обаче сдружение, близко до семействата на загиналите, разпространи видеозапис, на който сапьор, разминирал училището, признава извън кадър, че експлозията не е била предизвикана от бомбите самоделки на терористите.

Продължават и критиките срещу пълната липса на организация в спасителните действия и на прозрачност - в действията на кризисния щаб. Осъден бе само единственият оцелял терорист, който получи доживотна присъда, а трима местни полицаи бяха уличени в небрежност, но по-късно амнистирани.

Лично аз смятам, че президентът Путин е най-виновен от всички, а след него - шефовете на службите за сигурност, на вътрешното министерство и прокуратурата, казва Дудиева.

Владимир Путин се възползва от кризата със заложниците за ново "затягане на гайките" в политически план - официално, за да повиши сигурността в кавказката част на Русия. Ситуацията наистина се стабилизира и войната в Чечения официално вече е приключила, отбелязва Франс прес.