Три години след кризата със заложниците в Беслан
Три години след кризата със заложниците в Беслан / netinfo

Преди три години в южноосетинското градче Беслан започна нова епоха за Кавказ, пише московското издание "Комерсант-Власт" в коментар по повод годишнината от терористичния атентат в бесланско училище.

На 1 септември 2004 г. терористи взеха за заложници над 1000 деца и родители, дошли в училището за първия учебен ден. Руски специални сили обкръжиха сградата и я щурмуваха в опит за спасяване на заложниците, при който загинаха 332 души, сред тях 186 деца.

Хората, видели стотиците обезобразени детски тела, с които държавата плати за войната в Чечения и може би за бъдещия мир в Кавказ - тези хора никога няма да приемат мир, купен на такава цена, изтъква изданието, цитирано на сайта СМИ.ру.

През тези три години се промениха много неща. Майките на загиналите ученици минаха през съдилища от различни инстанции, сякаш през кръговете на ада. Никой обаче не ги чу. Властите сложиха точка в делото за Беслан - също както в делото за "Норд-Ост", и тук няма виновни, освен терористите. Държавата отказа да съди своите генерали и милиционери.

Осетинци и ингуши от съседна Ингушетия си отмъщават едни на други, за да знаят, че поне някой все пак е наказан, пише изданието. Мнозина в Кавказ са изгубили вярата си, че мирът в региона изобщо е възможен, твърди "Комерсант-Власт".

На възпоменателна церемония вчера в Москва майки на деца, загинали в Беслан, настояха руската Генерална прокуратура да образува наказателни дела срещу членовете на кризисния щаб за освобождаване на заложниците, ръководителя на Федералната служба за сигурност Николай Патрушев и бившия шеф на Съвета за сигурност Владимир Рушайло, информира в. "Комерсант". Президентът Владимир Путин бе обвинен, че лъже и прикрива виновниците за бесланската трагедия, допълва вестникът.

Представители на руските власти се срещнаха вчера с хора от Комитета на бесланските майки, съобщават московските издания. "Не чухме нищо ново от тях. Изброихме пак същите въпроси, за които говорим от три години. И получихме все същите отговори", посочва пред "Независимая газета" Сусана Дудиева, председател на Комитета, цитирана от Би Би Си.

Разследването на Генералната прокуратура все още се точи, пише британският "Таймс". Това подхранва според вестника слуховете, че Кремъл се опитвал да прикрие некомпетентността на руските служби за сигурност.

"Таймс" също цитира Дудиева, според която родителите, изгубили децата си, много съжаляват, че не са се опитали да нахълтат в сградата веднага след като е била превзета от терористите.

Може би някои наистина щяха да загинат, но децата можеше да имат някакъв шанс да избягат. Поне нямаше да страдат толкова дълго време, казва Дудиева, изгубила в кризата своя 13-годишен син.