Дюнер кебап - печено месо на шиш, примесено със салати и сосове в тънка питка. Любима храна в целия свят, много популярна и в Германия.

На турски "дюнер кебап" означава въртящо се печено месо. 

Но къде е измислен той - в Турция или в Германия?  Deutsche Welle тръгва по следите на дюнера.

В турския мегаполис, Истанбул, дюнерът се сервира в чиния. За разлика от Германия, където е бърза закуска.

Дюнер кебап
iStock/Getty Images

Норвежкият блогър Вида Бергум живее в Истанбул от 2015 г. и отдавна проучва историята на традиционния дюнер

"Дюнер кебапът е традиционно ястие, което човек яде седнал на маса и върху ориз с гриловани зеленчуци. Историята му започва още преди стотици години. Той се появява на различни места в Турция", кразказва Бергум.

В Турция най-важната съставка на дюнера е месото. Вкусът му не бива да се променя нито от сосове, нито от салати. 

Майсторът на барбекюто Идрис Башак гледа доста скептично на германската рецепта: "Червено зеле? За нас това е странно. Червеното месо не пасва към червеното зеле. Картофи, лук, чушки, домати подхождат много повече на един дюнер кебап в питка. Ние никога не слагаме червено зеле", казва Башак. 

Но и в Турция качественото агнешко или телешко месо невинаги се сервират в чиния. 

"И тук има дюнер кебап като фаст фууд за вкъщи, но тукашният не е като в Германия", казва Идрис Бергум. "Измисленият в Германия дюнер е завладял целия западен свят. Печено месо от хляб с различни салати и сосове - точно този дюнер е измислен в Германия".

Дюнер кебап
iStock/Getty Images

Негов автор вероятно е Невзат Салим. Предполага се, че тъкмо той е сервирал първия дюнер в Германия през 1969 г. по време на уличен фестивал в Южна Германия.

"Сигурен съм, че именно аз първи донесох дюнера в Германия. Ако го знаех това тогава - преди 50 години, щях да съм патентовал дюнера. Питаха ни какво е това, мислеха, че е някакъв леберкезе. Радвам се, че съм част от историята на дюнера", казва Салим.

И Берлин претендира за родно място на дюнера. През 70-те години покойният Кадир Нурман създава германския дюнер в една малка закусвалня на гарата до зоопарка. Днес германската столица има над 1000 щанда за дюнери. Има дори с манго, аспержи, с трюфели и други нетипични подправки.

Дюнер кебапът - един успешен турско-германски проект.
Deutsche Welle