Точно в един
Точно в един / Sofia Photo Agency

В този ден и в този час, в който голяма част от Европа показва, че е заедно с нас в борбата за свободата на пет наши медицински сестри, в деня, в който чакаме урагана „Кирил” – в този ден България закле своя нов стар президент. Закле го с подобаваща тържественост и с надеждата, че втори мандат на държавен глава може би говори за напредък в пътя ни към нормалната държава, към държавата, в която политиците вземат спокойни и разумни решения, така както го правят там, където влязохме на 1 януари.

Не съм гласувал за Георги Първанов – нито сега, нито през 2001 година. Не защото имам нещо против Георги Първанов, а просто защото вярвам, че хората може и да се раждат равни, но после не са, и че по-кадърните не може да са равни на тези, които си гледат работата „през пръсти”. И защото криворазбраната социалност, при която всички живеят горе-долу добре, не може да е добрият път за България.

Може би това е характеристиката на десния избирател, който не избира Георги Първанов, но който уважава волята на повече от 2 милиона българи, които го избраха отново. И ако десният избирател е честен, трябва да признае, че Първанов беше добър президент през последните пет години – ако не с друго, то поне с това, че излъчваше стабилност, че не се поддаде на неразумни и често пъти глупави идеи от партията, на която беше лидер, и че прие и работи за реализирането на започнатото преди него.

Толкова за предишните пет години…

Като българин, който живее в България обаче, имам определени изисквания към Георги Първанов за следващите пет – защото той ще е президентът на всички българи, надявам се не само на тези, „които са му гласували”. Искам в края на мандата му българите да живеят с доходите на средно развитите европейски страни, като гърците, като ирландците, като португалците. Искам след пет години пет български медицински сестри да живеят и работят тук, в България – в Сливен, в Пазарджик, в Бяла Слатина или където искат.

Искам тогава, през 2012 година, никой в Европа да не си позволява да пише и говори глупости и небивалици за Родината ми, защото тя е слаба и бедна. Много ли искам, след като не съм гласувал за Първанов… Няма да е вярно, че от него не зависят тези неща, защото нямал достатъчно правомощия – Първанов ще бъде най-силният политик в България и от него ще зависи много.

Аз пък му се заклевам, че разумните десни избиратели ще направят така, че да не му позволят да кривне по пътища, които не са добри. Защото дори и сега има хора, които са мераклии да реализират разни екзотични и глупави идеи с ляв уклон. Не че на следващите избори десните избиратели ще гласуват за „социален президент”, но поне, ако Първанов има добър втори мандат, това ще е добри и за България. С вас точно в един беше Ангел Иванов.