Тито пратил САЩ на Луната?
Тито пратил САЩ на Луната? / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

В Космоса има достатъчно пространство за фантазиите и виденията на болнави мозъци. Нищо чудно, че историята на космическите полети прелива от съзаклятнически теории. Сега дори и Тито става част от астро-фолклора.

Юрий Гагарин, първият човек в Космоса, умира през 1968 при неизяснени обстоятелства. Той обаче никога не е казвал, че горе на небето не е видял Бог, както твърдяха навремето комунистите. За Нийл Армстронг пък се говори, че той не е бил на Луната, а в едно холивудско студио. Ето, че сега идва нова храна за съзаклятническия астро-фолклор. И то тъкмо от страна, която досега не се числеше към големите космически нации.

На борда е изчезналата Югославия!

Нейният освободител и президент Йосип Броз Тито дава още приживе материал за спекулации. Мнозина го смятат за шпионин - веднъж за руснаците, веднъж за американците. Аргументът на тези, които го подозират, е, че говорел свободно шест езика - сърбохърватски обаче до края на живота си със силен акцент.

Под господството на Тито, през 1957 в Босна започва строеж на най-голямото подземно летище в Европа. Съоръжението под името "Обект 505" е силно охранявано и можело да устои дори на експлозията на атомна бомба. Проектът струва над 6 милиарда долара, което си е доста голяма сума, похарчена само за "гараж" за самолети. Дали Тито е бил просто разточителен или пък зад това разсипничество се крие нещо друго?

Документалният филм на словенския режисьор Жига Вирц "Хюстън, имаме проблем" ще предложи съвсем скоро на зрителите любопитни подробности около този проект. Филмовата творба ще излезе в началото на 2013-та година. Но дори и само анонсът към нея е добре дошъл за конспираторите.

Тито изпраща американците на Луната?

В него се разказва, че роденият в хърватския град Пула словенец Херман Поточник публикува през 1929 година книга под заглавие "Проблемът за овладавяне на Космоса - ракетният мотор". В нея авторът разработва планове за строеж на спътници и космически станции. Дружеството за космонавтика, в което навремето работи и Вернер фон Браун, публикува през 1952 година план за космическа станция, който се базира на концепциите на Поточник. Разняса се слухът, че имало изгубени записки на Поточник, от които можело да се научи още много. ЦРУ настървено търсело тези книжа, югославските тайни служби обаче се оказали по-бързи и така, според филма, бива разработена югославската космическа програма "Обект 505".

Твърди се още, че през 1961 година Тито дори имал готова технология за полет до Луната. И тъй като американците в никакъв случай не искали да изгубят космическата надпревара със Съветския съюз, откупили югославската космическа програма. И така успяват да кацнат на Луната преди съветските си съперници. Остатъкът е история.